Jihočeské nemocnice dostaly od VZP pokuty za proplácení regulačních poplatků krajem

7. květen 2009

50 tisíc korun, to je výše pokut, které dostávají také jihočeské nemocnice. Ve správním řízení jim je vyměřila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Důvodem je to, že Jihočeský kraj platí za pacienty regulační poplatky.

Náměstkyně hejtmana Ivana Stráská, která má zdravotnictví na starosti, ale nad takovým rozhodnutím kroutí hlavou: "V odůvodnění je, že nevybíráme poplatky. Já jsem ale přesvědčena, že poplatky vybíráme, jsou poskytovány formou daru Jihočeského kraje. O dalším postupu se samozřejmě poradíme a zřejmě nemocnicím doporučíme, aby se proti rozhodnutí odvolaly."

Ivana Stráská ví zatím o písecké, strakonické a prachatické nemocnici, kterým VZP pokuty vyměřila. Sankce se týkají jen úhrady poplatků za pojištěnce VZP v lékárnách.

Také písecká nemocnice dostala od VZP pokutu 50 tisíc korun za to, že nevybírala regulační poplatky od jejích pojištěnců. Spolupracovnice Českého rozhlasu Eva Kadlčáková se v ulicích Písku ptala občanů, co na pokutu říkají a zda oni sami poplatky platí, či neplatí.

Spustit audio