Jihočeské muzeum jen na pár dní vystavuje orchideje a další exotické květiny

20. únor 2018

Stovky barevných květů ozdobily Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Začala tradiční výstava orchidejí. Kromě nich uvidíte i bromélie, kaktusy a mnoho dalších exotických rostlin.

Na expozici se podílí přes třicet pěstitelů a zapůjčovatelů, včetně botanické zahrady v Táboře nebo zoo v Hluboké nad Vltavou.

„Samozřejmě jako tradičně vystavujeme hlavně orchideje. V jednom sále jsou pak sušší biotopy, sukulenty, tilandsie, dále ukázky masožravých rostlin a ostatní květiny deštného pralesa,“ zve garant výstavy a entomolog Zdeněk Kletečka.

K vidění jsou klasické orchideje rodu phalenopsis, které mají lidé často doma, ale i nejvzácnější orchideje z Madagaskaru.

Jedna část výstavy připomíná rostliny z české přírody. „V jižních Čechách máme kolem čtyřiceti druhů orchidejí, jsou to vstavače, střevíčníky a podobně. Máme je tady ale jen na fotografiích, protože teď nekvetou,“ doplňuje Zdeněk Kletečka.

Výstava trvá jenom deset dní, protože ošetřování rostlin v muzeu je poměrně složité. „Musí se neustále rosit a zalévat, ale přesto tady rostliny trochu trpí, není to jako ve skleníku. Proto je tu necháváme jen krátce, aby se pak mohly zase dát dohromady,“ popisuje Zdeněk Kletečka.

Na výstavě si lidé můžou květiny nejen prohlédnout, ale i zakoupit. „Orchidejáři i kaktusáři prodávají přebytky. K zakoupení bude asi většina běžně pěstovaných rostlin,“ dodává garant.

Výstavu orchidejí v Jihočeském muzeu můžete navštívit pouze do 25. února. Doprovází ji expozice Hmyz v obrazech Jana Kobyláka, která potrvá do konce května.

Výstava orchidejí a dalších exotických rostlin v Jihočeském muzeu
autor: mvo
Spustit audio