Jihočeské muzeum chce převzít úlohu vzdělávacích center

1. únor 2006

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích letos chystá nové vzdělávací centrum. Dále na letošní sezonu přichystalo stejně jako loni kolem 20 výstav, při nichž představí například koněspřežní železnici, výsledky archeologického průzkumu hrobů budějovických měšťanů či významnou osobnost jihočeského národopisu. Zároveň se chce víc otevřít veřejnosti, a to hlavně právě díky vzdělávacímu středisku, které otevře v listopadu.

"Naší snahou je postupně převzít úlohu vzdělávacích center, protože ubývá institucí, které tyto služby poskytují bezplatně," řekl novinářům ředitel muzea Pavel Šafr. Proto vznikl ve spolupráci s rakouskými partnery projekt, díky němuž má Jihočeské muzeum šanci získat dva miliony korun z programu Evropské unie Interreg III A. "Z našeho přednáškového sálu chceme vytvořit multifunkční vzdělávací centrum, které bude tak dobře technicky vybavené, aby vznikl prostor pro multimediální a interaktivní programy pro školy i veřejnost," uvedla zástupkyně ředitele Marta Zavřelová. Dodala, že první akcí v moderním sálu bude v listopadu výstava Koněspřežní železnice po obou stranách hranice, kterou muzeum připravuje ve spolupráci se spolkem v rakouském Kerschbaumu a společností Hereditas.

Mezi hlavní výstavy sezony v Jihočeském muzeu bude patřit ohlédnutí za archeologickým průzkumem hrobů budějovických měšťanů, který skončil letos v létě. "Návštěvníci uvidí doklady duchovní kultury středověku, nalezené předměty vypovídají o tom, jaký tehdy byl život. Výstava bude mimořádnou příležitostí spatřit něco tajemného," řekla dnes ČTK vedoucí programového oddělení muzea Jaroslava Landová. Za další událost sezony označila profilovou výstavu k 25. výročí úmrtí významné etnografky Zory Soukupové, kterou označila za duši jihočeského národopisu.

Muzeum ani letos nevynechá tradiční akce, na které vždy míří davy návštěvníků. V sobotu začne výstava orchidejí a dalších exotických rostlin a živočichů a na podzim se opět chystají oblíbené expozice hub a chryzantém.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio