Jihočeské firmy přistupují k pandemii koronaviru různě. Někde výrobu stopli, jinde výrazně omezili

3. duben 2020 12:29

Omezení linek a zastavení výroby nebo takzvaná částečná nezaměstnanost. To jsou opatření, kterými některé jihočeské továrny a podniky přistupují k pandemii koronaviru.

Podobně jako na podnikatele i na regionální firmy s velkým počtem zaměstnanců nouzový stav dopadá negativně. Některým také chybí odbyt i dodávka materiálu ze zahraničí.

„Neustále sledujeme situaci a jsme v pravidelném kontaktu s našimi zákazníky a zástupci zaměstnanců. K významnému omezení výroby dochází v oblasti automobilové techniky v Jihlavě a Českých Budějovicích. Dotčení zaměstnanci dostávají náhrady mzdy, v prvním týdnu ve výši 70 procent a v dalším týdnu 75 procent,“ uvádí mluvčí společnosti Bosch Group Pavel Roman.

Podobná opatření chystá i výrobní závod rakouské firmy Engel v Kaplici na Českokrumlovsku, který zaměstnává bezmála tisíc lidí. „Na základě situace v mateřském a ostatních rakouských závodech, na které jsme přímo navázáni produkcí, jsme nuceni také přijmout opatření dočasné odstávky. K té se přidaly postupně jednotlivá střediska závodu a kompletní odstávka začne v pondělí 6. dubna s plánovaným startem výroby 14. dubna,“ říká personalista David Dědič.

Na 60 procent svou výrobu už dříve omezil strojírenský holding Motor Jikov. Naopak například prachatický výrobce ložisek Reinfurt stále vyrábí bez omezení.

Čtěte také

Kromě toho, jak se osvědčí vládní program Antivirus, čekají podniky i na vývoj situace v zahraničí. „Mnoho společností je opravdu závislých na odbytech a příjmu materiálu ze zahraničí, mnoho bude opravdu záviset na zdraví okolních států,“ připomíná vedoucí regionálního pracoviště odborového svazu Kovo Pavlína Jirková.

Samotný vládní program Antivirus odboráři přivítali, zprvu k němu ale měli výhrady. Nelíbilo se jim, že by se podpora vypočítávala z čisté mzdy a zaměstnavatel by jí obdržel až po uhrazení nutných odvodů.

„Na základě našich připomínek došlo k přehodnocení programu a v tuto chvíli vítáme, jak to bylo pozměněno. Že je maximální podpora 29 tisíc a vypočítává se ze superhrubé mzdy, to vnímáme jako opravdu velký přínos,“ dodává Pavlína Jirková.

Předběžnou analýzu možných dopadů současného stavu nouze připravuje odborový svaz na příští týden. Firmy zatím s obnovením plné výroby počítají nejpozději v druhé polovině dubna.

Spustit audio

Související