Jihočeské firmy, které zaměstnávají lidi starší 55 let, dostaly ocenění

28. květen 2021 12:44

Tři jihočeské firmy se nově pyšní titulem Společnost přátelská zaměstnávání lidí nad 55 let. Uspěly v druhém ročníku stejnojmenné soutěže, kterou pořádá Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů a ministerstvo práce a sociálních věcí.

V kategorii malých podniků do 50 zaměstnanců zvítězil prachatický KreBul, mezi středními podniky to byly Technické služby Tábor a v konkurenci velkých firem nad 250 zaměstnanců je letošním vítězem Nemocnice Strakonice.

„Využíváme seniory k tomu, že nám pomáhají s lektorováním, dělají jazykové korektury, jsou našimi aktivními dobrovolníky,“ popisuje Zdeněk Krejsa z prachatické společnosti KreBul.

Podle jednatele Technických služeb Tábor Michala Polaneckého je třeba neposuzovat pracovníky podle věku, ale soustředit se na to, co dokáží a jaké vědomosti mají. „V této věkové kategorii zdaleka nekončí chuť se vzdělávat. Ty předsudky, že starší pracovníci se bojí výpočetní techniky, už dávno neplatí,“ dodává.

Právě tento přístup k zaměstnávání lidí nad 55 let porota soutěže ocenila. Ze statistik Úřadu práce vyplývá, že z celkového množství uchazečů o zaměstnání tvoří skupina lidí nad 55 let věku téměř čtvrtinu.

„Úřad práce nabízí několik možných způsobů, jak podpořit tuhle věkovou kategorii uchazečů o zaměstnání, například nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, asi nejznámější jsou veřejně prospěšné práce nebo společensky účelná místa,“ uvádí ředitel odboru zaměstnanosti českobudějovického úřadu práce Jiří Beran.

Čtěte také

Se zaměstnáváním lidí v této věkové kategorii by podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové mohla pomoct i letošní novinka. „Od ledna platí takzvané sdílené pracovní místo, což je obdoba částečného úvazku. Pro zaměstnavatele je výhodné, že si nemusí dělat starosti s koordinací těch částečných úvazů, pro zaměstnance je to ideální, protože se nemusí rozhodovat, jestli bude pracovat na sto procent, nebo vůbec,“ vysvětluje.

A právě částečný úvazek ocenila i dvaašedesátiletá Naďa Tučková, která pracuje jako fyzioterapeutka u loňského vítěze ankety Společnost přátelská zaměstnávání lidí nad 55 let Centra sociálních služeb Emausy. „Vždycky mi připadá, že život je jako rozjetý vlak, a když člověk jde do důchodu, nemůže ten vlak zastavit najednou. Já jsem nejdřív pracovala šest hodin, teď pracuji čtyři hodiny. Na všechno je čas a ten vlak pomalu jede ke skutečnému stáří, protože já se ještě jako úplně starý člověk necítím,“ komentuje.

Hlavním cílem soutěže je nejen ocenit vybrané společnosti, ale i nastartovat diskuzi o stárnutí obyvatel a dopadech na trh práce a sdílení dobrých zkušeností mezi jednotlivými firmami.

Spustit audio

Související