Jihočeské divadlo také šije roušky, zároveň stále připravuje všechna představení pro otáčivé hlediště

31. březen 2020

Stejně jako všechny další umělecké provozy i Jihočeské divadlo teď mlčí. Vyžaduje to nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii koronaviru. Uvnitř ale zcela prázdno není, zdejší pracovníci se jako jedni z prvních zapojili do šití roušek.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří nám donesli materiál. Po naší výzvě skutečně každý den přicházeli dárci s látkami, ze kterých pořád šijeme. Vyrobíme kolem 200 roušek denně a jsme v těsném kontaktu s krizovým štábem města, skrz který je distribuujeme dál,“ říká ředitel Lukáš Průdek.

Jihočeské divadlo zároveň nezastavilo přípravu žádné inscenace pro letní sezónu na otáčivém hledišti v Českém Krumlově. „Pokračuje výroba kostýmů, dekorací. Chceme být připravení, abychom mohli začít hned, jak situace pomine,“ potvrzuje Lukáš Průdek.

Ten zatím stále věří, že divadlo odehraje sezónu na otáčivém hledišti podle původního plánu. „Čekají nás dvě krásné velké premiéry. V režii Petra Zelenky uvedeme inscenaci Da Vinci o životě Leonarda Da Vinci a režisér Petr Forman připravuje představení Muž Dvojhvězdy,“ připomíná.

Čtěte také

Hrát by se mělo od 3. června, první zkoušky jsou plánované už na polovinu dubna. „Zkoušky nejsou pro veřejnost, a abychom mohli ten repertoár nabídnout, musíme začít zkoušet. Pokud by to nebylo možné, pak musíme přistoupit k nějakým změnám,“ komentuje ředitel.

Herci podle něj zatím mají individuální přípravu, učí se texty, udržují se v kondici a dostali i povinnou četbu, protože několik premiér v příští sezóně bude adaptacemi románů.

Vstupenky na otáčivé hlediště v Českém Krumlově se zatím prodávají podle původního programu, ale pouze online. Pokladnu chce Jihočeské divadlo otevřít později. Zároveň bude vracet vstupné za představení, která se kvůli epidemii nemohla uskutečnit. „Peníze vrátíme, případně rádi vyměníme vstupenky na nějaké představení v příští sezóně,“ dodává Lukáš Průdek.

Co se děje v Jihočeském divadle během nouzového stavu, odhaluje kulturní magazín Kavárna. Dále představuje audioknihu Karin Lednické Šikmý kostel a poslední album nedávno zesnulého kytaristy a zpěváka Ivana Krále.

Spustit audio

Související