Jihočeské divadlo pomáhá Krajské hygienické stanici v Českých Budějovicích. Část zaměstnanců už tři týdny trasuje kontakty nakažených covidem-19

11. listopad 2020 16:13

Hudební nástroj za telefon a noty za počítačový program načas vyměnili někteří členové orchestru Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Nejenom oni, ale taky další jeho zaměstnanci, pomáhají trasovat kontakty nakažených koronavirem. I díky nim hygienici dohledají víc lidí, kteří by mohli covid-19 rozšířit.

Například dopolední program hudebníka Václava Žáka je poslední tři týdny stejný:

Ráno dvě hodiny cvičí na violoncello, potom trasuje. Což znamená, že obvolává ty občany, u nichž bylo  zjištěno, že přišli do kontaktu s člověkem nakaženým covidem-19.

Ovšem i trasování a kontaktní způsob telefonování se musel Václav Žák učit. A začátky jednoduché nebyly.

„Zapomínali jsme někdy, že hovor je nahrávaný, zapomněli jsme vyplnit jméno jejich doktora,“ naznačuje některá úskalí Václav Žák.

Někteří kontaktovaní už o kontaktu vědí, někteří jsou trpěliví a přívětiví, někteří to snášejí špatně.

„Bylo to zrovna v pátek večer, zvedla mi to jedna paní, která nebyla velmi příjemná, nadávala, snažil jsem se jí uklidnit, po dvaceti minutách mi sdělila, kde bydlí, nesdělila mi rodné číslo, pak už jsem jí musel přečíst i ikonu, kde máme ze školení napsáno, že když nám někdo odmítá tyto informace sdělit, že se na něj vztahuje paragraf, kde mu hrozí pokuta až tři miliony korun za šíření Covidu,“ sděluje své zážitky Václav Žák.

Přiznává, že by si raději zahrál v divadle, než trasoval a dodává: „Ale aspoň si připadám pro společnost nějak potřebný, když už nemohu být v divadle.“

Ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová si spolupráci s Jihočeským divadlem pochvaluje:

„Jsou velice šikovní, v průměru udělají kolem dvaceti hovorů za den,“ říká ředitelka.

Do trasování se v Jihočeském kraji zapojily desítky dobrovolníků, hlavně úředníci, policisté, hasiči nebo i pracovníci některých soukromých firem.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si můžete poslechnout online nebo si ji stáhnout do svých mobilů a počítačů.

Spustit audio