Jihočeské divadlo dnes uvede premiéru Zelenkovy hry

1. listopad 2002

Činohra českobudějovického Jihočeského divadla připravila na dneše premiéru hry Petra Zelenky Příběhy obyčejného šílenství. Režisérem je Jaromír Janeček, hlavní role nastudovali Pavel Oubram, Bibiana Šimonová, Jan Dvořák a Adéla Kačerová.

"Jsme druhou českou scénou, která tento současný titul uvádí. Předtím mohli diváci "Příběhy" zhlédnout od listopadu 2001 v pražském Dejvickém divadle, pro které je autor původně napsal," řekl ČTK dramaturg Jihočeského divadla František Řihout. Zelenkovy Příběhy obyčejného šílenství budou v Jihočeském divadle následovat pouhý týden po premiéře současné hry Miroslava Oščatky Husák útočí. "Není jistě obvyklé, že v jednom českém divadle jdou v těsném sledu za sebou hry dvou současných českých autorů. Určitě to není náhodou; je to určitý směr dramaturgie a snaha přiblížit se i dramaticky ke způsobu myšlení mladých lidí," vysvětlil Řihout.

S inscenacemi obou současných děl současných českých autorů je spojena ještě jedna zajímavost. Zatímco Oščatkova Husáka režíroval začínající hostující režisér Tomáš Svoboda, "mladou" Zelenkovu hru připravuje Jaromír Janeček, který se sám řadí ke střední generaci. "Nabídka (režie) spočívala v tom, že by bylo zajímavé, kdyby se režisér střední generace ujal tématu, které zajímá mladé. A musím říci, že tato hra mě velmi zaujala," řekl Janeček ČTK. Zelenkovy Příběhy obyčejného šílenství budou třetí premiérou Jihočeského divadla v této divadelní sezoně. Předcházela jim Verdiho opera Rigoletto v režii Jana Kačera a Oščatkova "veselá sousedská hra" Husák útočí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio