Divadlo Continuo v nové inscenaci pracuje s teorií, že čas neexistuje

14. duben 2021

Novou inscenaci s názvem BETWIXT and BETWEEN uvedlo v premiéře Divadlo Continuo, které sídlí ve Švestkovém dvoře v Malovicích u Netolic. Neveřejnou premiéru měla 10. dubna a kvůli vládním opatřením ji viděla jen hrstka diváků, kteří na její tvorbě přímo spolupracovali. S kulturním magazínem Kavárna jsme ale divadelní soubor navštívili ještě v době posledních zkoušek.

„My ten název BETWIXT and BETWEEN záměrně nepřekládáme, ale znamená to něco mezi – ani jedno, ani druhé. Vyjadřuje stav společnosti, která se posouvá od jednoho modelu k druhému,“ vysvětlil inspirační zdroj inscenace její režisér Pavel Štourač. „My si totiž myslíme, že právě v této fázi se teď jako lidstvo nacházíme,“ poznamenává v souvislosti se současnou pandemickou situací.

Jako diváci nahlížíme do nějaké zapomenuté hospody, nálevny, která snad už ani neexistuje. Možná je to jen místo, čekárna, kde vyčkáváme. Jsme svědky podivných příběhů, zapomenutých osudů, nenaplněných snů.

„Vidíme, jak se svět okolo rozpadá, ale nemáme moc sílu na to něco změnit. Když se o to pokusíme, nic se nestane, protože my se pořád pohybujeme ve starých modelech, zajetých šablonách,“ vysvětluje Pavel Štourač. Divadlo Continuo totiž v této inscenaci pracuje s teorií, že čas neexistuje. Divadelně si pohrává s nejnovějšími fyzikálními a filozofickými teoriemi.

Základem nové hry je fyzické divadlo s prvky výrazné výtvarné stylizace. S tímto jazykem Continuo pracuje už několik let. I přes závažnost témat, která inscenace zpracovává, není její vyznění nijak tíživé. V BETWIXT and BETWEEN nechybí humor, poetické obrazy a absurdní situace, a nakonec ani naděje, že to, co se z našeho světa ještě nerozpadlo, lze zachránit.

Nový titul Divadla Continuo představuje kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná audioknihu Soběstačný v podání Lukáše Hejlíka a sci-fi sérii Perry Rodan, která vychází na pokračování už od roku 1961.

Spustit audio

Související