Jihočeská vědecká knihovna pasovala budějovické prvňáčky na čtenáře

9. červen 2017

Celkem 177 prvňáčků ze tří základních škol v Českých Budějovicích pasovala Jihočeská vědecká knihovna na čtenáře. Vyvrcholil tím celorepublikový projekt s názvem Už jsem čtenář - knížka pro prvňáčka. Jeho cílem je přivést děti hned od počátku školní docházky do knihoven.

Do knihovny chodily děti od prosince do května, a to za knihovnicí Václavou Medalovou, která čtenářský kroužek vedla. „Byla to úžasná zkušenost jako každoročně. Tento projekt u nás máme už čtvrtým rokem a já musím říct, že ty třídy nám přibývají,“ komentovala.

Děti ke čtení vede formou hry. „Není to o tom, že by seděly a poslouchaly mě, jak čtu. Naopak ke každé knížce se snažíme nacházet zkušenosti s podobnými situacemi. Vlastně čteme docela málo a hodně o těch knížkách povídáme,“ dodala Václava Medalová.

Na pasování prvňáčků nechyběl ředitel Jihočeské vědecké knihovny Ivo Kareš. „Čtenářská gramotnost a její rozvoj už od nejútlejšího věku je obrovsky důležitá. Tato akce je ideální, baví děti i knihovníky. Z mého pohledu je skutečně kouzelná a povedená,“ připomněl.

Letos se do projektu Už jsem čtenář - knížka pro prvňáčka zapojilo přes 18 a půl tisíce knihoven v republice.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio