Jihočeská policie mění kvůli omezenému rozpočtu svou organizaci na Lipensku

26. říjen 2012

Ředitelství jihočeské policie v rámci omezeného rozpočtu začíná přeskupovat své muže.

Policejní oddělení zatím však rušit nebude a nehodlá ani propouštět. Policie na základě průzkumu zjistila, že v některých regionech našeho kraje mají policistů více, jinde na stejný počet úkolů zase méně.

Stejně veliké policejní obvody by tak měly mít přibližně podobný počet mužů a měly by být od sebe stejně vzdálené. Lidé by se tak měli dočkat rychlejšího zásahu policie. Některé změny se od nového roku dotknou například Vyššího Brodu a Lipna

„Mezi odděleními je tam vzdálenost zhruba sedm kilometrů a všechny naše ukazatele hovoří o tom, že nejvýhodnější bude vytvořit jedno mateřské oddělení v Lipně, které bude řídit i policejní služebnu ve Vyšším Brodě. Celkem by na Lipně a v Brodě mělo působit dvacet policistů. Nebudou se měnit ani počty sloužících policistů ani vozový park, takže občan by měl mít garantovanou stejnou dosažitelnost svého policisty jako nyní,“ uvádí policejní mluvčí Jiří Matzner.

Lidé hlavní změnu na fungování policejní stanice ve Vyšším Brodě poznají tak, že se změní úřední hodiny. Zruší se tam pozice vedoucího a jeho zástupce. Na veliteli lipenského oddělení bude záležet, jak policistům rozepíše služby. Policista může být v kanceláři stále nebo jen v určité hodiny. Anebo všichni budou v terénu a budou k dispozici na služebním obvodním telefonu.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio