Na Šumavě vedou všechny cesty na Kvildu, obec se navíc chlubí celou řadou rekordů

14. únor 2019

Jihočeská Kvilda je v mnoha ohledech unikátní. Jedná se o nejvýše položenou obec v republice, má ve svém katastru nejchladnější místo – stanici Perla na Jezerní slati, ale rekordní je i počet návštěvníků.

Ročně na Kvildu přijede milion lidí, což mnohonásobně převyšuje počet stálých obyvatel. Těch tu žije jenom 140.

„Ta obec je zajímavá, ale důvodem vysoké návštěvnosti je hlavně to, že jsme tranzitem v rámci Šumavy. Když se vydáte do centrální Šumavy, tak musíte de facto vždy přes Kvildu. Někde vedou všechny cesty do Říma a na Šumavě jenom na Kvildu,“ vysvětluje starosta Václav Vostradovský.

Hodně návštěvníků, ale i aut

Přiznává zároveň, že pro místní je to občas náročné. „Někdy je tam lidí opravdu hodně, nejde jen o velkou návštěvnost, ale zvýšil se i počet automobilů. Dřív rodina přijela jedním autem, teď má dvě až tři. Já sám ubytovávám a v rámci čtyř apartmánů mi tam někdy stojí až dvanáct aut, takže je to opravdu problém a chápu, že řada místních to špatně snáší,“ komentuje.

Turismus má podle něj různé podoby. „Někdy jen černý sporťák udělá kolečko před kostelem, stáhne se okénko, vyfotí a jede dál. Lidé u nás ale i zastavují, jsou se třeba podívat do muzea,“ vypráví.

Náhrobky z německého hřbitova v Kvildě skončily na skládce, teď jsou zpět

Pozůstatky německých hrobů na hřbitově v Kvildě

Na německém hřbitově v Kvildě na Prachaticku se bude po více než padesáti letech znovu pohřbívat. Pietní místo, které se objevilo i ve filmu Král Šumavy, přitom mělo být vymazané z paměti lidí.

I když je někdy turistů až moc, Václav Vostradovský chce, aby se na Kvildě zdrželi. „Snažíme se jim něco nabídnout, třeba koncerty nebo výstavy v naší galerii, což je nejvýše položené galerie v České republice,“ říká.

Tím ale rekordy zdaleka nekončí. „Nedávno k nám třeba přijela Česká televize s tím, že zjistili, že u nás je i nejvýše položená volební místnost, takže na co na Kvildě narazíte, to je nej,“ usmívá se starosta.

Dalším zdrojem zajímavostí je stanice Perla, která neustále atakuje historický celorepublikový rekord nejnižší teploty z Litvínovic. „Zhruba před čtyřmi lety bylo na meteostanici naměřeno mínus sedmnáct, což není ani tak zajímavé, ale v centru obce je nová meteostanice a tam bylo plus deset, takže v ten den v tu hodinu tam byl rozdíl 27 stupňů, a to bude další rekord Kvildy,“ dodává Václav Vostradovský.

Spustit audio

Související