Jihočeská města hledají způsoby, jak v době pandemie podpořit místní podnikatele

18. duben 2020 09:13

Hospodářská komora České republiky představila nový projekt na podporu českých firem, má název Vyrábějme v Česku. Funguje stejně jako předchozí kampaň Zachraň práci! Cílem je propojit výrobce ochranných pomůcek s organizacemi, které je poptávají.

Podnikatelům teď nabízejí pomoc i sama města. V Českých Budějovicích a v Táboře si můžou podnikatelé na radnici zažádat o odklad plateb nebo snížení nájemného za užívání městského majetku. Vedení Písku připravuje dotační program, v němž chce rozdělit 20 milionů korun.

K podpoře místních podnikatelů se chystají i menší města, například Dačice na Jindřichohradecku. „Chceme se hlavně u menších zakázek soustředit na to, aby je, pokud možno, dělaly místní firmy, protože chceme držet při životě místní ekonomiku,“ říká starosta Karel Macků.

Město zároveň k podpoře místních podnikatelů vyzvalo i obyvatele. „Vytvořili jsme na webových stránkách města portál, kde se mohou firmy zaregistrovat a občané se mohou podívat, co která firma nabízí, ať je to třeba vaření obědů, prodej poukazů a podobně,“ vysvětluje Karel Macků.

Stejnou cestou jde i Jindřichův Hradec. Informační středisko města sbírá informace o otevřených provozovnách, jejich seznam najdou obyvatelé na internetových stránkách radnice. Město chystá i další opatření na podporu podnikatelů.

Spustit audio

Související