Jihočeška Kateřina Roblová je nejlepší juniorskou rybářkou na světě

3. září 2018 08:09

Kateřina Roblová z Vimperka patří k nejúspěšnějším českým závodníkům v rybolovné technice. Znovu to dokázala na juniorském světovém šampionátu v Polsku, kde získala čtyři zlaté medaile a stala se absolutní mistryní světa.

K rybolovné technice se studentka gymnázia dostala díky Zlaté udici, což je soutěž Českého rybářského svazu. „Začínala jsem za Vimperk, u pana Bláhy,“ zahajuje vzpomínání na rybářské začátky Kateřina Roblová. „Naučil mě základy rybolovné techniky a za to jsem mu hodně vděčná.“ Teď je členkou klubu z Husince, kde ji trénuje Ivan Rieger.

Halibut se jen tak chytit nenechá. Jeden úlovek denně je pro rybáře úspěchem

Lov platýse obecného, známého také pod názvem halibut

Léto přeje pobytu v přírodě a rybaření. Ne každý ale chce chytat ve vedrech a za asistence komárů. Letní lov si můžete zpestřit výletem do Norska, jako to udělal vydavatel časopisu Český rybář Radek Diviš.

O prázdninách se v rybolovné technice potřetí za sebou stala juniorskou mistryní světa v pětiboji. „Získala jsem první místo za pětiboj, pak v družstvech s Kačkou Bílkovou z Pelhřimova jsme vybojovaly také první místo a poté v dílčích disciplínách,“ prozrazuje.

Trenér Ivan Rieger doufal, že se Kateřině podaří sbírku medailí rozšířit. „Tajně jsem v to doufal, protože když už dvakrát za sebou vyhrála MS, bylo by hezké, kdyby svou juniorskou kategorii zakončila třetím titulem,“ přiznal.

 Všechny své medaile zatím mladá sportovkyně nespočítala. „Před pár lety to bylo okolo stovky,“ usmívá se.  A co říká na otázku, jestli patří rybolovná technika mezi sporty? „Využíváme stejnou techniku jako třeba při hodu kladivem nebo oštěpem, jenom máme jiné náčiní.“ odpovídá.

Teď Kateřinu Roblovou čeká několik závodů na závěr sezóny, ale pak dostane na nějaký čas přednost studium. Rybářka se totiž chystá na maturitu a další studium, nejraději medicíny.

autor: Lucie Husárová
Spustit audio

Související