Jihočeská folková kapela Epydemye vydává nové album Prosklený nebe

29. září 2021 16:24

Koncertní pauzu způsobenou pandemií koronaviru využila kapela Epydemye k nahrání nového alba. V pořadí pátá deska nese název Prosklený nebe. Jihočeskou folkovou skupinu, která je držitelem žánrové Ceny Anděl, tvoří kontrabasistka a dva kytaristé.

„Inspirace k albu vznikla v Orlických horách, v neratovském kostele, který má takovou prosklenou střechu. Tam vznikla píseň Prosklený nebe, která je přímo tom kostelu a lidech z okolí, kteří jsou na to navázáni,“ líčí kontrabasistka a zpěvačka Lucie Vlasáková.

„Loni v létě jsme tam hráli a ten prostor nás úplně uchvátil. Spřátelili jsme se s lidmi, kteří provozují chráněnou dílnu, a ti nás pozvali, že kdykoliv můžeme přijet. A když pak během covidu autoři potřebovali soustředění, klid od rodin, tak si vzpomněli právě na ty Orlické hory, nastěhovali se tam na pár dní a tam začaly vznikat písničky na nové album,“ dodává.

Na albu je 14 písní. Nesou názvy jako Farmář, Vypínám nebo Nouzový kód. „Nejvíce se tam reflektuje ta dnešní doba, covidová pauza, taková ta možnost, kterou asi dostal každý z nás, zastavit a zamyslet se, jestli to, jak žijeme nebo kde pracujeme, je pro nás vlastně nejlepší,“ říká Lucie Vlasáková.

Bez koronaviru by podle ní album nejspíš vůbec nevzniklo. „Když kapela hraje a máme k tomu malé děti a ještě zaměstnání, tak není úplně čas věnovat se natáčení alba. Covid nás ale zastavil v tom maratonu a kluci najednou našli čas a začali skládat. No, a protože nás podpořili fanoušci, to je vlastně také úplně unikátní věc, tak jsme byli schopni to album vydat,“ dodává.

Na koncertní pódia se kapela Epydemye vrátila až v létě. A na fanoušky už se trojice muzikantů hodně těšila. „Bylo nám smutno, protože z nás to baví, nabíjí nás to. Vůbec nás nelákalo dělat online přenosy nebo komunikovat přes sítě, protože naše kapela žije právě z toho osobního kontaktu s fanoušky. Takže jsme to na chvíli dali úplně k ledu a pak nám to začalo chybět, tak jsme vystoupali na střechu týnského kulturáku a zahráli alespoň koncert na střeše, protože kdesi v té hloubce lidé stáli, tleskali a bavili se,“ vypráví Lucie Vlasáková.

Epydemye v dalších týdnech vyráží na sérii koncertů po celých Čechách, kde pokřtí své nové album Prosklený nebe.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související