Jihočeská filharmonie vyměnila svou koncertní síň za terminál českobudějovického letiště

9. listopad 2020

Je skvělé, že i v nouzovém stavu nacházíme spoustu inspirace k osvěžení mysli. Začneme dušičkově na zrušeném hřbitově v Trhových Svinech, abychom se hned potom přenesli na českobudějovické letiště za Jihočeskou filharmonií. A rádi vám připomeneme, že do finále se blíží rozsáhlá rekonstrukce kostela sv. Jakuba Většího v Prachaticích. Magazínem o kulturním dění jižních Čech vás provede Pavla Kuchtová.

Jihočeská filharmonie vyměnila svou koncertní síň za terminál českobudějovického letiště. Protože se teď nelétá, je na letišti klid na natáčení koncertů, které posluchači uvidí na facebooku.

Když nemůžou posluchači přijít do koncertních síní, muzikanti se znovu vydávají za nimi. Stejně jako na jaře, i teď při koronavirové pauze začala Jihočeská filharmonie nahrávat krátká videa a koncerty, které diváci zdarma uvidí na webu nebo sociálních sítích.

Jihočeská natáčela filharmonie na českobudějovickém letišti

Klipy natočené na jihočeských památkách shlédly na jaře desítky tisíc posluchačů. Filharmonici s rouškami se teď vydali do neméně atraktivního prostředí - Dvořáka a Beethovena nahrávají v proskleném terminálu Jihočeského letiště v Plané u Českých Budějovic.

„Prostředí je akusticky příjemné, což mě velmi mile překvapilo,“ hodnotí prostory houslista Jan Talich a dodává: „Jsme rádi, že vůbec můžeme někde hrát, protože naše koncertní síň je v opravě a kromě toho samozřejmě nemůžeme vystupovat, takže jsem rád, že se něco děje a že hrajeme, máme nástroje v ruce a že opět žijeme hudbou.“

Koncertní mistr Martin Týml s úsměvem doplňuje:

„Já myslím, že oproti jaru jsme to trochu povýšili. Teď už se nejedná čistě jen o hudební klipy nebo krátká videa, ale je to jakási forma, jak vůbec posluchačům přenést celý koncert. Upravili jsme i délku zhruba na tři čtvrtě hodiny a snažíme se vysílat celé koncerty.“

Zřizovatelem filharmonie, ale i vlastníkem letiště je Jihočeský kraj. Nyní se nelétá a podle ředitele Jihočeské filharmonie Otakara Svobody je v letištní hale i dobrá akustika, dobrý vzduch, dobrá klimatizace i výhled ven. „Takže se to nabízelo samo a opravdu se nám to osvědčilo,“ hodnotí Otakar Svoboda nahrávání v letištních prostorách.

Celou reportáž Pavly Kuchtové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte do svých počítačů či mobilů k pozdějšímu poslechu.

Jihočeská filharmonie nahrává na českobudějovickém letišti

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.