Jihočeská cizinecká policie našla loni rozsáhlou padělatelskou dílnu a zadržela pašeráka drog

12. březen 2014

Cizinecká policie měla loni na jihu Čech napilno. Zadržela pašeráka hašiše z Nizozemska, našla rozsáhlou padělatelskou dílnu a také člověka beze jména.

Cizinecká policie se zaměřuje hlavně na lidi, kteří jsou v České republice bez povolení, s padělanými doklady nebo se tu ukrývají před zákonem jiných zemí.

Například jako jeden Nizozemec, který podle Jiřího Suchého z cizinecké policie, pašoval před deseti lety půl tuny heroinu:

„Bylo to začátkem minulého roku, kdy hlídka cizinecké policie kontrolovala v rekreační oblasti Lipna státního příslušníka Nizozemí, na kterého byl před deseti lety Německem vydán evropský zatýkající rozkaz.“

Spolu se třemi komplici měl převést téměř půl tunu hašiše z Portugalska přes Španělsko do Spolkové republiky Německa a Nizozemí.

„Cizinci se téměř deset let dařilo vyhýbat spravedlnosti. Až byl zadržen na území České republiky a předán do Spolkové republiky Německo,“ dodává Suchý.

Někdy se také stane, že policisté najdou člověka beze jména, podle Ivany Zelenákové z cizinecké policie jakéhosi světoběžníka inkognito:

„Člověk, který putoval po rozličných státech Evropské unie, cestovatel, de facto bezdomovec, o sobě tvrdil, že je Švédem. Nicméně dotazy do nejrůznějších evidencí a systémů přes Interpol a Europol se nepodařilo prokázat, jaké národnosti a jaká totožnost u tohoto cizince skutečně je. A protože to nebylo možné zjistit zákonem v daných lhůtách, cizince jsme propustili a určitě nadále cestuje nejenom po České republice.“

V závěru loňského roku se jihočeské cizinecké policii podařilo odhalit rozsáhlou padělatelskou dílnu. Vyráběly se tam falešné doklady, maturitní vysvědčení nebo pracovní smlouvy. Víc informací ale policie zatím nezveřejnila.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio