Jihočeská Bárka – klidná plavba napříč různými žánry s keltskou harfou a violoncellem

11. leden 2021

Musím se přiznat, že jedním z mých  velmi příjemných loňských koncertních zážitků ze sezóny, která by vymezena časově jenom letními měsíci, byl hudební program interesantní dvojice složené ze dvou výborných hudebníků nazvané poeticky Bárka. 

Jmenovitě jde harfenistku z orchestru Národního divadla Ivanu Pokornou a violoncellistu Symfonického orchestru Českého rozhlasu a dlouholetého organizátora známého festivalu Okolo Třeboně Pavla Barnáše, rodilého Jihočecha. 

Stalo se tak v mém případě v krátkém období dokonce dvakrát – jednak v rámci velkého venkovního koncertu populárního Prague Cello Quartetu na nádvoří třeboňského zámku a zanedlouho v nedaleké Schwarzenberské hrobce. Nejenom na mě zapůsobila přívětivá interpretace evergreenů širokého žánrového spektra – od klasiky přes filmovou hudbu až k rockové muzice. 

Obou členů této zajímavé, napůl jihočeské dvojice jsem se zeptal, co vedlo ke vzniku Bárky. Nejprve vynikající hráčky na harfu, Ivany Pokorné: 

„My bydlíme oba na Praze 7, a tak jsme se často potkávali, ale ne s nástroji. Jednou mě pozval na takové sousedské slavnosti s jam session. Tam jsme si jako muzikanti společně hráli několik písniček a zalíbilo se nám to - a tak to vlastně začalo.“

K tomu dodává Pavel Barnáš: „Chvíli jsme uvažovali, že bychom ještě  přizvali další muzikanty, ale nakonec jsme usoudili, že ve dvou nám to nejvíce vyhovuje. Název Bárka vymyslela Ivanka a mně se moc líbil, protože to, co děláme, je vlastně plavbami různými hudebními vodami a žánry.“

A ten interpretační záběr tandemu Bárka je široký a vejde se do něj Here Comes The Sun a George Harrisona a Beatles,  ale také stará anglická balada i se skotským dotykem Scarborough Fair, proslavená duem Simon a Garfunkel, a u nás známá z podání Spirituál kvintetu, osvědčila svou něžnost a melodickou sílu ve spojení keltské harfy a violoncella , jmenovitě Ivany Pokorné a Pavla Barnáše, tedy dvojice Bárka, která po své uchopila i velký hit britské kapely Led Zeppelin Stairway to Heaven, song Memory z muzikálu Andrewa Lloyda Webera Cats proslavený Barbrou Streisand a známá balady německé rockové kapely Scorpions Still Loving You a další evergreeny. 

Nedlouho plující Bárka už má za sebou vedle vydařených vystoupení také  působivý video snímek, vonící jihočeským létem, se skladbou na cenu Grammy nominované americké harfenistky Deborah Henson-Conant Nightingale, tedy Slavíček. 

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.