Jihočeši využívají zbraňovou amnestii

12. únor 2009

Zbraňovou amnestii v rámci novely zákona o zbraních a střelivu Jihočeši využívají. Vítají ji také policisté. Akce probíhá potřetí, naposledy se uskutečnila v roce 2003. Tehdy Jihočeši přinesli 149 kusů zbraní.

Od letošního února mají občané půl roku na to, aby přinesli na policii zbraně, které nejsou registrované, aniž by jim za to hrozil nějaký postih. Do včerejška byla na jihu Čech odevzdáno 16 zbraní.

Podle Ireny Nové, vedoucí oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál jihočeské policejní správy, policisté také nezjišťují, jakým způsobem dotyčný ke zbrani přišel: "Než zbraň dáme k balistickému zkoumání, tak ji projdeme všemi systémy, které policie má k dispozici. Prolustrujeme, jestli zbraň nepochází z trestné činnosti či jestli někomu neschází. Pakliže se potvrdí, že s ní byl spáchán trestný čin, tak policie bude postupovat podle zákona. Osoba, která zbraň odevzdá, pokud se zbraní nebyl spáchán trestný čin, má možnost do dvou měsíců si požádat o vydání potřebných dokladů k držení zbraně, to znamená udělat si zbrojní průkaz a požádat o registraci zbraně."

Ti, kdo mají neregistrovanou zbraň a chtějí ji buď zaregistrovat nebo případně zničit, mohou ji přinést na jakékoli oddělení policie. Nutný je občanský průkaz.

Zbraně typu A jsou zakázané, které podléhají zvláštnímu režimu povolování, patří sem například samopaly a kulomety. Mezi zbraně typu B patří pistole, revolvery a zbraně typu C to jsou brokovnice, malorážky. Zbraně typu D nepodléhají registraci. Jde například o plynové pistole

Spustit audio