Jihočech obešel pěšky bývalé Československo za 89 dnů

17. červenec 2017

Téměř čtyři tisíce kilometrů je dlouhá hranice kolem bývalého Československa. Jihočech Rostislav Gregor z Nítovic u Kardašovy Řečice ji pěšky obešel za 89 dnů.

„Začátek cesty byl takový dramatický, první tři dny mě hodně bolely nohy, měl jsem puchýře. To byly první deprese, myslel jsem, že to vzdám, nebo to bude trvat do Vánoc. Potom si ale nohy zvykly a už to bylo lepší, mohl jsem jít celé dny, akorát jsem musel zastavovat na jídlo a pití,“ vypráví.

Rostislav Gregor se na svoji pouť kolem hranic Československa vydal 11. dubna. Jak sám říká, šel jaru naproti. A počasí mu po celou dobu cesty až neuvěřitelně přálo.

„Cestou byly nějaké bouřky, ale vždycky jsem došel k nějakému přístřešku, chatce, kde jsem se mohl vyspat. Někdy mě také lidé nechali u sebe doma. Až poslední noc, kousek od Chlumu u Třeboně jsem poprvé postavil svůj přístřešek a nakonec i ten den se mi bouřka vyhnula,“ popisuje.

Na cestu se vydal s minimálním vybavením. Pěší pouť ho často vedla mimo lidská obydlí. Bez kontaktu s lidmi a ruchem města se Rostislavu Gregorovi změnilo vnímání času a zbystřily smysly.

„Výborně se mi zlepšil zrak, sluch a hlavně čich. Když jsem potom potkal první skupinku turistů s malými dětmi, byl jsem celkem nervózní z toho ruchu. Ucítil jsem po dlouhé době voňavku, proti které nic nemám, ale v tu chvíli se mi z ní udělalo úplně špatně. Navíc bylo zajímavé, že když jsem se blížil k nějaké osadě, která byla pode mnou, tak ještě předtím, než jsem ji uviděl, jsem ji ucítil,“ říká.

O své pouti kolem bývalých československých hranic teď Rostislav Gregor napíše knihu. Mimo jiné v ní zmíní i své setkání s medvědem nebo historku, jak si ho u jednoho z obchodních domů v Aši spletli s bezdomovcem.

autor: hoch
Spustit audio