Jezte meloun. Snižuje riziko infarktu a pomáhá hubnout

24. červenec 2018

Pokud rádi jíte vodní meloun, jistě vás potěší tento článek. Konzumace této v létě oblíbené zeleniny vašemu tělu přináší velmi prospěšné látky. Oním „zázrakem“ je lykopen.

„Lykopen je zdraví nesmírně prospěšná látka. Je známo, že jeho vysoký obsah najdeme například v rajčatech, zvláště v tepelně upravených. Meloun lykopenu obsahuje ještě více,“ vysvětluje dietoložka Štěpánka Kutišová a pokračuje: „Lykopen pomáhá pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění, je to silný antioxidant, má protinádorové účinky. Obsahuje velké množství karotenoidů, což jsou také nesmírně prospěšné látky.“

Lykopen – rostlinný pigment, který způsobuje silně červené zabarvení ovoce i zeleniny, navíc je to velmi důležitý antioxidant. Přispívá ke zvýšení obranyschopnosti organismu, pomáhá předcházet riziku vzniku rakoviny, infarktu nebo jiným srdečně-cévním chorobám. Jeho prospěšnosti na lidské zdraví se američtí vědci věnovali v 90. letech, velké množství lykopenu obsahují taky například rajčata.

Semínka nevyhazujte, ale snězte

Melounová semínka prospívají detoxikaci organismu. „Určitě neplatí, že nám budou ve střevech klíčit, jak se někdy říká malým dětem. Není to tak. Jistě je můžeme bez obav konzumovat,“ upřesňuje Kutišová.

Hygienici varují: z krájeného melounu skladovaného v teple můžou lidé onemocnět

Meloun

Lidé by podle hygieniků měli být obezřetní při koupi krájeného melounu u stánků. Ve vedru se v něm totiž daří bakteriím, že kterých můžou lidé onemocnět.

Melouny cukrové, cantaloupské, síťové

Když nemáte chuť na meloun vodní, sáhnout můžete i po jiných druzích – melounech cukrových, cantaloupských nebo síťových. Barvou se liší. „Právě barva dužiny svědčí o tom, že fytochemikálie se od sebe budou trochu lišit, ale zpravidla je každá tato látka něčím zdraví prospěšná,“ říká dietoložka.

Cukrové melouny obsahují vyšší množství cukru a toho využívají zejména sportovci. „Pro ty z nás, kteří si hlídáme linii, to znamená, že cukrový meloun nám prospívá, nicméně jeho vyšší konzumace není úplně žádoucí,“ uzavírá výživová poradkyně.

I takový meloun se dá vypěstovat v České republice
autoři: Hana Šoberová , Kateřina Štulíková , Jaroslava Mannová

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.