Ještě před rokem létal s dopravním letadlem nad Evropou nebo Afrikou, teď se učí řídit rolbu

18. leden 2021 12:39

Koronavirus obrátil život naruby mnoha lidem. Patří mezi ně i čtyřicetiletý Bohumil Jahn, který ještě donedávna létal jako dopravní pilot Českých aerolinií. Kvůli pandemii ale výrazně klesl letecký provoz, a tak pro něj nezbyla práce. 

Protože má ale v oblibě běžecké lyžování, uchází se teď ve Frymburku na břehu lipenské přehrady o post rolbaře. Velký dopravní letoun má podle něj s malým pásovým strojem ledacos společného.

„První sednutí do rolby bylo hodně podobné sednutí do airbusu,“ říká pilot Bohumil Jahn a dodává: „Je to velký stroj, člověk má odpovědnost, cítí velkou sílu jak v rukách, tak i sedačce a je to pěkný pocit.“

Jaký, to si můžete vychutnat v online poslechu reportáže Matěje Vodičky, který se s Bohumilem Jahnem v rolbě projel i s mikrofonem.

„Rozjezd není tak náročný, je to hodně podobné řízení auta, co si myslím, že bude velmi náročné, bude udělat dobrou stopu,“ míní Bohumil Jahn. Narodil se v Novém Jičíně na severní Moravě, ale jak se ocitl tady, na jihu Čech? Podle něj a pro něj i pro jeho rodinu to byla láska na první pohled: „Přijeli jsme, viděli jsme, zůstali jsme.“

Rolbu Frymburk zakoupil jako použitou v loňském roce. Zaplatil za ni 1,4 milionu korun a z počátku za to vedení městyse čelilo od obyvatel kritice. Podle předsedy místního sportovního oddílu a nezávislého zastupitele Martina Řezáče se ale teď díky skvělým sněhovým podmínkám investice vyplácí.

Bohumil Jahn se chce k letectví zase vrátit, hned jak to půjde. Teď ale doufá, že sníh a teploty pod nulou vydrží co nejdéle.

Pilot  Bohumil Jahn ve Frymburku na sněhu
Spustit audio