Jesle v Jihočeském kraji zřizují pouze dvě ze sedmi okresních měst

8. květen 2018 08:40

V Českých Budějovicích dříve fungovalo přes deset jeslí pro děti ve věku od šesti měsíců do tří let. V současnosti jsou ale ve městě pouze tři taková zařízení. Všechna ostatní provozují soukromé subjekty.

Jeslím navíc konkurují mateřské školy. Ty podle platné novely školského zákona budou muset od roku 2020 povinně přijímat už i dvouleté děti.

Jeslová a azylová zařízení města České Budějovice letos přijmou přibližně 75 nových dětí. Rodiče můžou využít budovy v ulicích Emila Pittera, Karla Štěcha a také Čéčova.

Podle ředitelky organizace Jiřiny Dudové je letos zájem o tuto službu nižší než v předchozích letech. „Je to způsobeno tím, že i mateřské školy můžou brát mladší děti nebo nejsou tak naplněné. Asi je kapacita dostatečná, takže nám berou děti, které dovrší tří let, dřív nám je tu nechávaly,“ říká.

Svou dceru do jeslí zapsala například Alžběta Vlčková. Podle ní jsou dvouleté děti na mateřskou školu ještě příliš malé. „Já si myslím, že na to ještě nejsou úplně připravené. Určitě je lepší, když se jim věnuje víc lidí. V mateřské školce je jedna učitelka na třicet dětí, v jesličkách je určitě péče pro menší děti lepší,“ komentuje.

Z jihočeských okresních měst jesle pro své obyvatele zřizuje už pouze Písek. V ostatních pěti je zajišťují soukromé firmy.

Například v Táboře radnice každý rok vypisuje dotační tituly pro dva subjekty, které v této oblasti podnikají. „Tenhle program u nás funguje přibližně pět let. Rozhodnutí o této formě podpory vzešlo z našich vrcholových orgánů s tím, že v době předchozí jesle byly v Táboře provozovány, ovšem ne s valnou účastí. Právě z důvodu absence dětí byly zrušeny,“ vysvětluje vedoucí odboru sociálních věcí Lucie Manková.

O tom, zda budou mít v roce 2020 mateřské školy skutečně povinnost přednostně přijímat děti od dvou let, v současnosti diskutují poslanci. Někteří chtějí tuto část novely školského zákona zrušit úplně.

autor: mvo
Spustit audio

Související