Jen déšť a vítr táhnem v tornách. Houpavou skladbu před Milanem Chladilem zpíval Albert Hammond

Charismatický majitel zvučného hlasu, který si uměl technicky precizně a přitom osobitě poradit se swingem, ryzím popem i kultivovaně zaranžovanými slaďáky, chtěl původně zpívat jazz.

Ale vzhledem ke správnému předpokladu, že tento žánr nebude v socialistickém Československu nikdy mít na růžích ustláno (nemluvě o tom, že je i bez ohledu na politické předpojatosti prostě posluchačsky náročnější), zakotvil v hudebních vodách běžnému konzumentovi dostupnějších.

Milan Chladil se stal vlastně dodnes posledním široce oblíbeným zpěvákem swingové éry. Navíc díky Karlu Vlachovi, s jehož orchestrem spolupracoval třicet let, měl v tomto oboru takřka monopolní postavení.

Houpavou skladbu Jen déšť a vítr táhnem v tornách spolu nahráli v roce 1974, vyšla o rok později a dva roky po originálu. Tím předobrazem je písnička It Never Rains In Southern California autorského dua Mike Hazlewood a Albert Hammond, přičemž druhý jmenovaný ji také nazpíval.

Původní píseň a českou coververzi můžete porovnat v rubrice Písničky z cizí kapsy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.