Jedová mlékárna. Vydělat mohli miliardy, vyrobili ale pouhé dvě pilulky

Největší drogová kauza v zemích východního bloku známá jako Pudr a Klepeta. Jak policisté zlikvidovali ilegální výrobnu extáze v den jejího spuštění?

Účinkují: Jiří Kraus, Karel Zima, Petr Lněnička, Aleš Procházka, Matouš Ruml, Dušan Sitek, Marcela Nohýnková
Scénář: Jitka Škápíková a Michal Dlouhý
Režie: Jaroslav Kodeš
Zvuk: Petr Šplíchal
Natočeno: 28. 8. 2019

Český reemigrant se rozhodl přenést výrobu drogy extáze (MDMA – metylen dioxy metamfetamin) z Nizozemska do levnějšího Československa. Továrnu postavil v rodinném domku svého kamaráda v obci Horní Jirčany u Prahy.

Zařízení pro domácí chemičku získali z mlékáren. Obsluhovat ho měli Holanďani, známé firmy. Vyrábět drogy u nás vyšlo levněji. A také zákony tu byly děravější… Jenže už na začátku roku 1994 měla protidrogová centrála informace o konkrétních osobách, adresu výrobny i zvláštní pracovní tým.

Policejní akce Pudr

Zjistilo se, že výchozí surovinu pachatelé nakupovali naprosto legálně v jedné české chemičce pod záminkou, že ji budou vyvážet do zahraničí. Dokonce si obstarali i povolení Licenční správy Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Chemická látka ale nikdy neopustila hranice.

Soudce příslušného krajského soudu dal souhlas k použití operativní techniky. Byly povoleny telefonní odposlechy a oblast monitoroval i vrtulník se speciálním vybavením. Těsně před spuštěním výroby měl ale hlavní strůjce podniku odjet do Amsterodamu. Policie rozhodla o okamžitém zásahu.

Policejní akce Klepeta

Pachatele zadržela 31. května 1995 večer na hranicích. Druhý den ráno se protidrogová centrála spolu se středočeskou zásahovou jednotkou vydala do domu v Horních Jirčanech. Akce Klepeta odstartovala 1. června v 8.30. Přesně v den, kdy skončil zkušební provoz. Extáze právě přicházela na svět.

Tři Holanďany a dva Čechy zajistila policie přímo v domě. Posledního člena zatkli ve stejný den v Praze při nákupu raznice do tabletovacího stroje. Na konci výrobního pásu, v tabletovacím stroji ze Slovenska, se našly dvě dokončené pilulky extáze.

Krátký proces, vysoké tresty

Bylo zajištěno 700 kg suroviny zhruba na výrobu 35 milionů tablet s cenou 7000 korun za kus. Výrobna připomínající pivovar byla schopná produkovat 17 kg extáze denně. První várka by vydělala přes čtvrt miliardy korun.

Všech osm hlavních aktérů inkasovalo u soudu první instance za nedovolenou výrobu omamných a psychotropních látek a jedů od sedmi do deseti let odnětí svobody. Všichni se odvolali a vyšší soud jim posléze tresty ještě zvýšil.

autoři: Jitka Škápíková , rota , Michal Dlouhý
Spustit audio

Související