Jednu z největších sbírek textilních rukavic v Evropě představuje muzeum v Aši

3. prosinec 2022

O západočeské Aši se na přelomu 18. a 19. století právem mluvilo jako o městě textilu. I když textilní výroba v regionu již téměř zanikla, ašské muzeum se stále snaží uchovat povědomí a znalosti o výrobě textilu i pro budoucí generace. Muzeum se nachází v krásné empírové budově, tak zvaném Zámečku na Mikulášském vrchu.

Od 70. let minulého století shromažďuje doklady o textilní výrobě v regionu. V muzeu tak najdete nejrůznější textilní stroje, zařízení a výrobky z doby rozvoje přádelnictví, tkalcovství, pletařství a krajkářství. Chloubou muzea je unikátní sbírka, která se nachází v prvním patře. Představuje více než dvacet tisíc párů rukavic vyrobených v ašských firmách v první polovině 20. století.

„Můžeme se pochlubit možná největší sbírkou v Evropě. Každá rukavička má své evidenční číslo a kartu, na které je obsáhlý popis rukavice. Největší počet rukavic máme z konce 18. a 19. století, ale máme i rukavice z národního podniku Tosta, který ukončil výrobu v roce 1996,“ říká kurátorka muzea Monika Hlaváčková.

Návštěvníci muzea si v rozsáhlé expozici mohou prohlédnout rukavice z nejrůznějších materiálů, zvláštní pozornost si zaslouží rukavičky vyrobené z krajky. „Krajkové rukavice máme uložené zvlášť. Jedná se o rukavice, které jsou třeba kombinované nebo jsou celopaličkované, celoháčkované a celosíťované,“ popisuje kurátorka.

Ručně paličkované rukavice

Muzeum v Aši je pro zájemce otevřené od úterý do pátku vždy od 9 do 17 hodin, o víkendech pak od 10 do 14 hodin. Po předchozí telefonické domluvě je možné domluvit si prohlídku i mimo oficiální otevírací dobu.

Spustit audio