Jednu medaili Za statečnost a devět medailí Za zásluhy předal budějovický primátor

31. říjen 2019 15:17

Primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda udělil vybraným osobnostem medaile Za zásluhy a Za statečnost. Ocenění získal například válečný veterán, hasič, biolog nebo pilot.

Jedinou medaili Za statečnost si odnesl bývalý voják UNPROFOR Jiří Hubáček. Na misi v tehdejší Jugoslávii byl v srpnu 1995 těžce zraněný při chorvatském útoku.

Vojáci zaútočili na místo, kde se nacházelo monitorovací stanoviště českého praporu a kde tou dobou bylo pět lidí. Tři z nich byli raněni a dva zemřeli. Svému zraněnému kolegovi Jiří Hubáček pomohl zachránit život, když ho podpíral při cestě za zdravotníky, za kterými museli dojít pěšky. Příští rok uplyne 25 let od této události, bývalý voják je teď v invalidním důchodu.

Medaili Za zásluhy převzal šéf jihočeských hasičů Miroslav Bureš. Ten byl členem české výpravy do Arménie, kterou zasáhlo ničivé zemětřesení, velel také jednotce při likvidaci požáru rafinerie v Litvínově a pomáhal při povodních na Moravě i na jihu Čech.

Dalším oceněným je policista Václav Dušák, vedoucí českobudějovického oddělení obecné kriminality. Během své třicetileté kariéry objasnil celou řadu případů především majetkového charakteru.

Držitelem medaile Za zásluhy je i Pavel Holeček, právník, knihovník, dokumentarista, tvůrce bibliografie Zdravotnictví a právo a válečný veterán, který nedávno oslavil 94. narozeniny.

Čtěte také

Medaili obdržel také pilot Petr Jirmus, který získal v letech 1984 a 1986 titul absolutního mistra světa v letecké akrobacii a je i dvojnásobným držitelem titulu absolutního mistra Evropy.

Dále je mezi oceněnými tropický biolog, entomolog a ekolog Vojtěch Novotný. Ten pracuje v entomologickém ústavu Akademie věd, vyučuje na Jihočeské univerzitě a více než dvacet let zkoumá živočichy a rostliny v tropickém lese ostrovního státu Papua-Nová Guinea.

Medailí Za zásluhy převzali i zakladatel Jihočeské hospodářské komory Jan Kubeš, bývalý ředitel kulturního domu Metropol Jaromír Schel a českobudějovický rodák Jan Schinko, publicista a kreslíř, který je známý knižním seriálem Putování městem.

Posledním oceněným je majitel a ředitel mlékárenského podniku Madeta Milan Teplý.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související