Jednorázové ochranné pomůcky (roušky, respirátory, plastové rukavice) do tříděného odpadu nepatří

3. duben 2020 13:00

Pokud používáte v těchto dnech jednorázové roušky, respirátory nebo plastové rukavice, tak je netřiďte do barevných kontejnerů. Vyhazovat byste je měli do směsného odpadu a ještě předtím pořádně zabalit.

Přinášíme několik pár praktických informací a rad, které se týkají vyhazování odpadků v době šíření nového typu koronaviru. Zvláštní pravidla by měli dodržovat zejména ti, kteří mají nařízenou karanténu a také domácnosti, kde žije člověk s potvrzenou nákazou nemocí COVID-19.

Pro lidi v karanténě a pacienty nakažené koronavirem platí pravidlo: odpad netřídit!

Jak by se tedy měli lidé v karanténě a nakažení pacienti zbavovat odpadu? Pravidlo číslo jedna je podle Státního zdravotního ústavu NEtřídit. To znamená, že v domácnostech, kde je nejméně jeden člověk v povinné nařízené karanténě, nebo kde se u někoho nákaza potvrdila, je nutné dávat všechny odpadky do jednoho plastového pytle. A to ideálně do silnějšího, z pevného materiálu.

Jak dále postupovat, vysvětluje vedoucí Národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů Státního zdravotního ústavu Magdalena Zimová: “Po naplnění pytle je nutné ho pevně zavázat a jeho povrch ošetřit desinfekčním prostředkem. Případně pokud nemáte silný pytel, tak vložte jeden tenčí pytel do druhého, zase zavažte a vnější pytel opět ošetřete desinfekcí. Zavázaný pytel uložte do popelnice nebo do kontejneru na směsný komunální obsah. V žádném případě ho ale neukládejte vedle kontejneru.“

Tahle opatření totiž chrání zdraví popelářů a dalších, kteří mají odpad na starosti. Státní zdravotní ústav také doporučuje, aby si lidé v karanténě a také ti, kteří jsou nakažení, nenechávali odpad dlouho doma, ale vynášeli ho alespoň jednou za 24 hodin.

Ti, kteří žijí v rodinném domě a mají svou popelnici, mohou vynášet odpadky bez problému. Pokud ale nakažený člověk nebo osoba v karanténě bydlí v bytě a ke kontejnerům má delší cestu, je lepší, aby pytel s odpadky vynesl někdo jiný. Samozřejmě je nutné pytel vydezinfikovat, aby se zamezilo tomu případnému šíření nákazy.

Ochranné pomůcky (ilustrační foto)

Mohou zdraví lidé a ti, kteří nejsou v karanténě, třídit odpad normálně?

Ano, zde žádná omezení neplatí. Pozor, ale při likvidaci jednorázových ochranných pomůcek jako jsou roušky, respirátory nebo plastové rukavice. Ty totiž do tříděného odpadu, plastu nebo papíru nepatří.

Jak je správně vyhodit, popisuje Lucie Müllerová, mluvčí společnosti EKO-KOM, která zajišťuje sběr a recyklaci odpadu: „Po použití je nutné tyto pomůcky uložit do plastového pytlíku, který zavážeme a vyhodíme do směsného odpadu. V žádném případě je netřiďte do barevných kontejnerů."

Toto pravidlo chrání zejména pracovníky třídících linek, kterým by jinak hrozila nákaza.

autor: JMys
Spustit audio