Jediné místo, kde se na Konopišti necítím dobře, je pokladna, říká kastelánka zámku Jana Sedláčková

26. červen 2020

Na hradech a zámcích mívají často Bílou paní, která prý nad památkou drží ochrannou ruku. Na zámku Konopiště u Benešova ji ale nepotřebují. Tam vládne kastelánka Jana Sedláčková. I když vypadá spíš jako princezna, než jako Bílá paní. Bydlí přímo na zámku a jeho komnatami se nejraději prochází ve chvíli, kdy už ho opustili návštěvníci i zaměstnanci.

Jana Sedláčková se narodila v malé vesničce Netřeba na Mělnicku. A protože jen kousek odtamtud jsou Veltrusy, byla od dětství častým návštěvníkem veltruského zámku. „Jezdili jsme tam často. Je tam krásný zámecký park, obora. Mám tu památku ráda dodnes. A navíc si dobře rozumíme s tamním kastelánem Pavlem Eclerem,“ usmívá se Jana Sedláčková.

Jana Sedláčková, kastelánka zámku Konopiště

Původně chtěla provádět právě tam, ale nakonec ji život zavedl na zámek Konopiště. Tam začínala jako průvodkyně, později se stala správkyní zámeckých depozitářů. „To bylo krásné povolání, bylo úžasné pracovat se všemi těmi artefakty,“ říká současná kastelánka. Kvůli tomu vystudovala teologickou fakultu na Univerzitě Karlově, kde se učila nejenom náboženství, ale i mrtvé jazyky, jako jsou latina, novozákonní řečtina nebo hebrejština.

Dnes bydlí přímo na zámku, kde miluje především večery, kdy má zámek zvláštní kouzlo. „Všichni odejdou, návštěvníci i zaměstnanci, a nastane klid. Zpívají ptáci a to šero na zámku je velice působivé a svádí i k tomu, že si udělám čas i na samotný zámek,“ popisuje kastelánka.

Jejím oblíbeným místem je kaple, která je večer osvětlená jenom světlem zvenčí, a ona si tam pustí chorály. „To je nádherná atmosféra, strašně to miluju. Je to opravdu krásný zážitek.“ Nádherný je i okolní park, který je rozlohou největším zámeckým parkem u nás, včetně překrásné Růžové zahrady.

Za procházku ale stojí i okolí zámku. „Nedaleko je kostel Chvojen, do kterého chodíval i arcivévoda František Ferdinand d´Este. A také působivá zřícenina hradu Kožlí, která má velice zvláštní atmosféru. Kdo má rád technické památky, může navštívit Pivovar Ferdinand, který nabízí prohlídkové trasy, včetně ochutnávky několika druhů piva,“ vypočítává Jana Sedláčková.

Jaký byl život na Konopišti v době Františka Ferdinanda d´Este a jaké akce na zámku pořádají, se dozvíte, když si poslechnete záznam celého pořadu.

Spustit audio