Jedenáct jihočeských obcí se v září zúčastní zkušebního sčítání domácností online. Obce budou reprezentovat typické jihočeské lokality

2. září 2020 13:54

V celé republice je na zkoušku vybráno dohromady 25 tisíc domácností. Vyplnit dotazník budou ale moci občané i v papírové podobě.

„Každé sčítání lidu je obrovský projekt, který se koná jednou za deset let a aby vše proběhlo hladce, je třeba všechny systémy vyzkoušet. Proto jsme se rozhodli, tak jako minule, udělat takzvané zkušební sčítání," vysvětluje mluvčí Českého statistického úřadu, Jan Cieslar.

Sčítání 2021 se uskuteční 100 let od prvního československého sčítání lidu z roku 1921. Výrazně odlišné však bude i v porovnání s tím z roku 2011. 

„Bude jednodušší, uživatelsky přívětivější a efektivnější. Občané se budou moci sečíst on-line prostřednictvím počítače či mobilu bez nutnosti jakékoli další komunikace s úředníky. Počet otázek bude pak o polovinu nižší než před deseti lety,“ uvádí Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Při sčítání budou podle vyjádření Českého statistického úřadu v maximální možné míře využity již existující údaje v databázích státní správy. Sníží se tak administrativní zátěž kladená na obyvatele a samotné vyplnění elektronických formulářů zabere podstatně méně času. Listinné formuláře by měly být využity až následně pouze u toho, kdo se sčítání přes internet nezúčastní.

Návrh zákona o sčítání lidu je nyní v meziresortním připomínkovém řízení, návrh věcného záměru schválila vláda v červnu minulého roku. Český statistický úřad se v současné době zaměřuje zejména na územní přípravu samotného sčítání a intenzivně komunikuje s představiteli měst a obcí.

autoři: Anna Vrhelová , Zdeněk Zajíček
Spustit audio