Jeden z nejstarších českých dubů roste v dalovickém parku. Je pojmenovaný podle slavného básníka

16. květen 2019
Česko – země neznámá

Obec Dalovice leží v Karlovarském kraji, od centra Karlových Varů je vzdálená jen pět kilometrů. Do Dalovic proto odedávna proudily davy návštěvníků slavných lázní. Zvláště oblíbený byl a dodnes je místní zámecký park, ve kterém se kromě dvou zámků a starověkého tvrziště nachází i jeden z nejvýznamnějších českých stromů – Körnerův dub.

Do Karlových Varů vždy proudily davy návštěvníků. Přijížděly za unikátní lázeňskou léčbou, která zpravidla trvala několik týdnů. Proto si zdejší hosté krátili dlouhou chvíli různými vycházkami a výlety do okolí, pro které je místní příroda jako stvořená.

Mezi návštěvníky se nezřídka objevovali i slavní básníci, spisovatelé, skladatelé a další významné osobnosti své doby. Jedním z nich byl i Karl Theodor Körner, německý romantický básník, který v jedné ze svých básní opěvoval duby právě v dalovickém parku. Prý na toto místo chodil rozjímat na doporučení Johanna Wolfganga Goetha.

Körnera sedícího u dubu dokonce znázornil na svém obraze i německý malíř, karlovarský rodák Wenzel Wirkner. Další památkou na návštěvy mladého básníka na tomto místě je Körnerova bronzová socha, která tu stojí od roku 1914.

Stáří dubu není zcela jisté, ale současné odhady odborníků hovoří o tom, že tu roste už víc než 700 let. Obvod kmene činí 869 centimetrů a jeho současná výška se pohybuje kolem 21 metrů. Proporce dubu se v průběhu staletí samozřejmě měnily. Může za to nejen podnebí, ale svůj vliv měly třeba i dva požáry, které vznikly v dutině dubu. Strom se v obou případech podařilo zachránit, ale po posledním požáru byla dutina kmene pro jistotu vyzděna.

Pří procházce dalovickým parkem narazíte i na další velké duby. Žádný z nich však nedosahuje rozměrů Körnerova dubu.

Spustit audio