Je vidět, že na nás lidé nezapomněli, říkají zdravotníci v prachatické nemocnici

30. listopad 2020 14:23

Prachatická nemocnice byla ještě před měsícem jednou z nejpostiženějších v České republice. Malá okresní nemocnice byla kvůli vysokému počtu pacientů i zaměstnanců s koronavirem nucena uzavřít několik oddělení. Teď už se situace zlepšuje, dárci ale na oběť zdravotníků nezapomínají.

S autem plným kávy a často i sladkým pečivem přijíždí do areálu prachatické nemocnice Libor Hykyš několikrát v týdnu. S myšlenkou přišel kamarád Marek Šimek, který chtěl podpořit jeho dvě provozovny, bar a bistro na plaveckém bazénu. A zároveň tak udělat radost zdravotníkům.

Čtěte také

„Ta myšlenka měla sahat ještě dál, že to dáme na sociální sítě a že by to mohlo inspirovat ostatní, což se vlastně stalo,“ říká Libor Hykyš a dodává: „Lidi začali kupovat kávu nejen zdravotníkům v nemocici, ale do lékáren, do hospiců, do seniorhausů, vezli jsme hasičům, na záchranku, vozíme prodavačkám do samoobsluh prodavačkám, které také sedí dvanáct hodin denně v rouškách a tak dál.“

Podpora i ze zahraničí

Zapojili se i lidé, kteří v Prachaticích nežijí. Z Prahy, Islandu, Švýcarska, ale káva zdravotníkům přišla i z Austrálie, říká Libor Hykyš:

„Naše kamarádka žije v Sydney, pracuje v kavárně a ve svém volném čase vyrábí z tetrapacků peněženky, v té kavárně je prodává za 15 dolarů a 5 dolarů z každé peněženky dává na charitu. Psala mi, že tam má 150 dolarů našetřených a že by je ráda zainvestovala do téhle věci.“

A není to jenom káva z provozovny pana Hykyše. Na zdravotníky si vzpomněly firmy, jednotlivci a také místní vietnamská komunita.

Sestřička interny Vladimíra Palgutová dostala od kolegyně do ruky kelímek s teplou kávou. I ona se společně se svými kolegyněmi a lékaři starala o pacienty nemocné covidem:

„Je to velká podpora, co vám budu povídat. Když je nával, říkáme tomu den maratón, nestíháme si dát ani oběd, a pak najednou přijde někdo a dá vám do ruky teplé kafe a vás to donutí si na pět minut stát, vypít si ho, tak je to opravdu super.“

Neustávající podpory lidí i podnikatelů si váží celá nemocnice. Jak sami říkají, je vidět, že na nás lidé nezapomněli.

Celou reportáž Kristýny Barchini si můžete poslechnout online nebo si ji stáhnout do svých počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio