Je trauma holokaustu dědičné? Nejen to zkoumá dokument „Vzkaz“ na příkladu Arnošta Goldflama

13. únor 2019

Arnošt Goldflam je synem židovských rodičů. Třináct členů jeho rodiny zahynulo v koncentračních táborech. Válečnými útrapami prošli i jeho otec a matka. Přeneslo se trauma přeživších holokaustu na jejich potomky? 

A pokud ano, jak přesně? To je předmětem výzkumu nazvaného Holokaust survivors, jehož vedoucím je profesor Ivan Rektor z brněnského výzkumného centra CEITEC.

Arnošt Goldflam se s Ivanem Rektorem dobře zná, a tak spolu mluví otevřeně. Doktorandka Monika Fňašková klade výzkumné otázky. Odběr krve a vyšetření mozku metodou magnetické rezonance doplní přesná data.

Autorka dokumentu Alena Blažejovská se s Arnoštem Goldflamem v roce 2017 stali účastníky výzkumu Holokaust survivors. On jako příslušník druhé generace po holokaustu, ona jako součást kontrolní skupiny.

Alena Blažejovská zjišťuje, kde se Arnošt Goldflam narodil, jací byli jeho „tata a maminka“. Odkud se vzaly jeho úzkostné sny a to, že je, jak říká jeho žena, „katastrofista“, nebo jak říká on sám, „masochista, defétista a pesimista“? On? Ten komik?

Dokument Aleny Blažejovské vznikal v Brně a Praze v průběhu roku 2017. Cituje Goldflamovy hry Budou vyvoláni jménem a Hrůza v Brně a pořad Interview Plus. Dále v něm hovoří Petra Goldflamová Štětinová, Ivan Rektor, vedoucí výzkumu Holocaust survivors z brněnského výzkumného centra CEITEC, Monika Fňašková a další. Režie Radim Nejedlý.

Celý článek i s fotogalerií najdete na webu Dvojky.

Spustit audio

Související