To je šílené! Češi vyhodí 30 % toho, co nakoupí, děsí se šéfka Potravinové banky

3. červenec 2019

Lidi si myslí, že nejvíc toho vyhodí řetězce. Není to pravda. „Nejvíc toho vyhodíme my, spotřebitelé,“ ujišťuje Věra Doušová v Blízkých setkáních na Dvojce.

„Říká se, že Češi vyhodí až 80 kilo! Vyhodíme zkrátka 30 % všeho, co nakoupíme. To je šílené,“ děsí se Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky. „Kupujeme prostě to, co nepotřebujeme,“ vysvětluje moderátorce Stáně Lekešové.

Plýtvající ekologové

I když je mladí bývají největšími ekology a bojovníky proti plastům, rozhodně toho nevyhodí nejmíň. Protože žijí nestálým životem, říkají výzkumy. „Nakoupí si, ale pak se vrátí domů za tři dny z nějaké akce a to jídlo vyhodí.“

Senioři neplýtvají

„Senioři, kteří zažili opravdu nouzi nebo válku, plýtvají nejméně, téměř vůbec. Je to možná i tím, že mají málo peněz,“ uvažuje Doušová. „Lidé plýtvají z velké části proto, že nevedou spokojený život. Potřebují mít pocit, že si můžou dovolit nakupovat. Co s tím pak budou dělat, na to nemyslí.“

Odkud se zná s Jiřinou Šiklovou a jak pomáhala v disentu? Proč s dětmi utekla do lunaparku? Jakými potravinami se nejčastěji plýtvá? Je zákon, který reguluje vyhazování potravin? 

autoři: Stáňa Lekešová , eh
Spustit audio

Související