Je Orbán antisemita? Proč nacisté zřídili židovské muzeum? A 110 let Raoula Wallenberga

31. červenec 2022

Maďarští Židé protestují proti výrokům premiéra Orbána. Nacisté před 80 lety založili Židovské ústřední muzeum. A Raoul Wallenberg by se tento týden dožil 110 let.

Maďarští Židé kritizují Orbánovy výroky

Maďarský premiér Viktor Orbán vyvolal vlnu negativních reakcí svými poznámkami o nebezpečí míšení ras. Mezi prvními reagovali maďarští Židé a předseda Federace maďarských židovských obcí pořádal premiéra o schůzku. O nezvykle velkém skandálu v evropské politice hovoří Jan Fingerland.

V jakém kontextu Orbánovy výroky o „míšení ras“ zazněly? Jde v nich o klasický nacismus? A ovlivní tato kontroverze život maďarských Židů? Poslechněte si celý příspěvek Jana Fingerlanda.

Proč nacisté zřídili Židovské ústřední muzeum, dodnes není jasné

Před 80 lety bylo vyhlazování českých Židů nacistickým Německem v plném proudu. Paradoxně ale 3. srpna 1942 nacisté také povolili vznik takzvaného Židovského ústředního muzea. Navázalo na předválečnou činnost muzejního spolku, jemuž se podařilo shromáždit nejcennější předměty ze synagog, zaniklých v důsledku asanace pražského židovského ghetta. S historičkou Magdou Veselskou z Ústavu pro studium totalitních režimů o vzniku i náplni Židovského ústředního muzea natáčela Terezie Jirásková.

Lze v archivech dohledat, proč nacisté muzeum zřídili? Čím jsou válečné sbírky jedinečné? A jaké osobnosti podobu muzea určovaly? To vše v rozhovoru Terezie Jiráskové prozrazuje historička Magda Veselská.

110 let od narození Raoula Wallenberga

Kdo zachrání jeden lidský život, zachrání celý svět, píše se v Talmudu. Autor tohoto výroku ale neslibuje, že dobrý člověk nakonec zachrání i sám sebe. Platí to například o osudu asi nejznámějšího zachránce Židů za 2. světové války Raoula Wallenberga. Od jeho narození uplyne 4. srpna 110 let. Datum jeho smrti neznáme, stejně jako neznáme okolnosti, za kterých zahynul v sovětském zajetí. Osud tohoto „spravedlivého mezi národy“ připomíná Leo Pavlát.

Jak se Wallenberg dostal do Budapešti? A jak konkrétně tamním Židům pomáhal? Co pro něj znamenalo setkání se sovětským komunismem?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Noemi Fingerlandová , Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.