Je nejvyšší čas na sběr šípků
Chcete-li i na podzim sbírat bylinky, je nejvyšší čas vypravit se na šípky, tedy na plody růže šípkové.
Naše babičky jí říkaly také šipka nebo psí růže. Tmavě oranžové až červené plody mají mnoho využití. Můžete je sušit i zavařovat a použít se dají také do podzimních dekorací.
Šípky sbírejte vždy dobře vyzrálé, ale ještě tvrdé. Přezrálé ztrácí vitamin C. Pokud je budete sušit, můžete je nechat vcelku nebo rozkrájet na kousky. Suší se nejlépe na dobře větraném místě nebo v troubě a dnes už také v sušičce. Teplota ale nesmí přesáhnout šedesát stupňů, jinak můžete šípky spálit.
Velmi oblíbená je také šípková zavařenina, marmeláda, sirup a zapomenout nesmíme ani šípkové víno. Plody růže šípkové zkrátka k podzimu patří a je nejvyšší čas na ně vyrazit.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.