Je to náročné, říká muž, který zůstal sám se sedmi dětmi

8. leden 2016

Donedávna jezdil po stavbách a doma se proto moc nezdržoval, teď se najednou musí sám starat o sedm dětí ve věku od dvou do šestnácti let. V těžké životní situaci se ocitl Petr Blumtritt z Velešína poté, co jeho manželka zemřela.

„Je to náročné, zvlášť pro chlapa. Jde hlavně o to zvyknout si na nový životní režim - péče o děti, praní, vaření, úřady - to všechno měla na starost žena a šlo to mimo mě,“ říká.

V nové roli mu částečně pomohlo to, že byl od svých patnácti let světoběžníkem. V učení, na vojně a na stavbách se leccos naučil, včetně vaření. Za svůj majstrštyk považuje svíčkovou z králíka.

Poté, co jeho žena zemřela, Petr Blumtritt rázně odmítl možnost, že děti budou alespoň na čas umístěny do dětského domova. „Jsou to moje děti a připadalo by mi to jako otci strašně ponižující. Prostě jsem do toho musel skočit rovnýma nohama, musel jsem se snažit zapomenout na bolest a postavit se tomu čelem,“ komentuje.

Nejmladší dcera Karolínka má navíc od narození zdravotní potíže. Absolvovala již několik srdečních operací. „Dostala kardiostimulátor a od té doby se to zlepšilo, ale pár operací nás ještě čeká,“ říká Petr Blumtritt.

Ten má celkem čtyři dcery a tři syny. „Nechtěl jsem nastavovat nějaký vojenský režim. Myslím, že to, co se stalo s maminkou, je sblížilo, i když puberta také dělá svoje. Snaží se navzájem si pomáhat, na to si stěžovat nemůžu,“ dodává.

Velkým pomocníkem v domácnosti je například nejstarší Patrik, který se učí kuchařem. „Snažím se vařit i doma, někdy to vyjde, jindy ne. Hlavně ale uklízím,“ prozrazuje.

Pro rodinu Blumtittových byla určena sbírka trvanlivých potravin, potřeb do domácnosti a peněz, kterou Český rozhlas uspořádal ve spolupráci s Diecézní charitou České Budějovice. „Najdou se bohužel i tací, kteří nám dary závidí, ale hlavně je spousta lidí, kteří nám pomohli. Těm bych chtěl poděkovat,“ říká otec.

Příjmy rodiny jsou podle Petra Blumtritta nyní dostatečné, i když on sám nemůže kvůli péči o děti chodit do práce. „Momentálně jsem na rodičovské dovolené a přemýšlím, co bude potom. Karolínku se srdeční vadou nevezmou do žádné školky, takže nevíme, ale snad se to nějak vyřeší. Aktuálně přemýšlím, že bychom se přestěhovali do většího bytu nebo rodinného domu,“ uzavírá.

Spustit audio