Jazzový festival v Českých Budějovicích oslaví 10 let a podpoří českou hudební scénu

5. srpen 2020

Původně byl jubilejní ročník Jihočeského jazzového festivalu v Českých Budějovicích plánovaný jako speciální se třemi držiteli Grammy, pak chvíli hrozilo i úplné zrušení, ale nakonec Piaristické náměstí opět rozezní hudba.

„Dramaturgie festivalu je postavená na českých muzikantech a v jednom případě také na slovenských hostech. Hlavní motivací je podpořit českou hudební scénu, která kvůli koronaviru zažila i stále zažívá velmi těžké období,“ uvádí za organizátory Jiří Grauer.

Festival odstartuje už ve čtvrtek 6. srpna malým programem v Panské ulici a Rabenštejnské věži v Českých Budějovicích. Ve spolupráci se sdružením Umění ve městě naplní toto zákoutí města sólový projekt kytaristy Libora Šmoldase a ostravské trio Jana Kavky.

Hlavní festivalový program na Piaristickém náměstí v pátek 7. srpna otevře kapela B/Y Organism sdružující mladé hudebníky se světovými zkušenostmi a neotřelou kombinací dvou bubeníků.

Podvečer nabídne fúzi současného jazzu AMC tria a prestižní prešovské folklorní kapely Ľudová hudba Stana Baláža. Devítičlenný projekt špičkových hudebních těles slibuje unikátní zážitek propojení hudebních světů.

Organic Quartet Ondřeje Pivce

Hlavní hvězdou prvního večera je Organic Quartet Ondřeje Pivce. Hammondisty, který většinu svého profesního života tráví v USA a po světových turné se zpěvákem Gregory Porterem, se kterým získal cenu Grammy. Ondřej Pivec je také asi jediným českým hudebníkem, který je vyhledávaným varhaním hráčem pro černošské gospelové sbory v kostelech USA.

Sobotu 8. srpna odstartuje místní kapela Bobesh v rozšířeném festivalovém obsazení. Frontman a hráč na křídlovku Jiří Hebík představí repertoár velikánů smooth jazzu.

V podvečer zaplní podium kvintet Ondřeje Rumla s populárním programem, který baví diváky napříč generacemi – Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha.

Ozdobou každého festivalu jsou big bandy. Tak i budějovický jazzfest má jeden na svém playlistu. CBC Big Band je profesionální bigband složený z předních českých sólistů. Pod vedením Miroslava Surky doprovázel například Artura Sandovala či Jamese Morissona na Krumlovském hudebním festivalu. Hosty koncertu budou Alex a Max Šestákovi, dvojčata, která svým talentem okouzlila nejen Českou republiku.

V neděli 9. srpna se jazzová hudba přesune na náměstí Hluboké nad Vltavou, kde zazpívá šansony herečka Chantal Poullain v doprovodu svého tria.

Vstupné na koncerty na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích činí 100 korun na den, ostatní koncerty zdarma. Kapacita je omezena na 1000 osob a na místě budou k dispozici desinfekční stojany.

autor: Jiří Kasal | zdroj: Jihočeský jazzový festival
Spustit audio

Související