Jaroslava Pixová mapuje píseckou Starou Portyč a Pražské předměstí

21. červenec 2013

Knižní tipy z knihkupectví Duha; Host: Jaroslava Pixová, která vydala knihu o starém Písku; Recenze Karly Ladwigové na knihu Fejetonů Jiřího Stránského; Soutěž


KNIŽNÍ TIPY z knihkupectví Duha

Magda Váňová: Tereza
Nové vydání jednoho z nejúspěšnějších románů známé české autorky. Příběh čtyřicátnice, která se rozhodne ukončit manželství s nevěrným partnerem. Rozchod vnese do jejího života nejedno překvapení. Vydává Šulc a Švarc.

Barbara Erskinová: Řeka osudu
Stejně jako v dalších románech této autorky zasahuje i v tomto příběhu dávná minulost do života současníků. Jaké tajemství v sobě skrývá starý venkovský dům, kam se z rušného Londýna stěhují manželé Ken a Zoe? Vychází v nakladatelství Brána.

Kathy Reichs: Kosti jsou věčné. Další případ se soudní antropoložkou
Tempe Brennanovou v hlavní roli z pera producentky úspěšného televizního seriálu Sběratelé kostí. Tentokrát nám BB art nabízí napínavý příběh, který začíná v montrealské nemocnici a dostaneme se s ním i do diamantových dolů.

Logo

Jarmila Pospíšilová: Vražda v lázních Skalka
Novinka ze „zelené edice“ nakladatelství Moba, kde najdou čtenáři detektivky současných českých autorů. Poklidnou lázeňskou atmosféru naruší dramatické události, a dokonce vražda.

Eric Frattini: Vodní labyrint
Kdo se nemůže dočkat nové knihy Dana Browna, může zkusit jeho španělského kolegu, esejistu a spisovatele špionážních románů. Vodní labyrint vypráví o napínavé cestě mladé archeoložky za záhadou starého rukopisu. Novinka z Panteonu.


NÁŠ HOST

Na břehu Blanice hledala po několik let staré mlýny Jaroslava Pixová. Výsledkem jsou tři pěkné knížky. Teď má ale tato autorka jiné téma. V novince Stará Portyč a Pražské předměstí se zdržuje jen v Písku a píše čtivou sondu do historie i docela nedávné minulosti této části města.


RECENZE Karly Ladwigové

Jiří Stránský: Fejetony

Logo

Vědom si slov Karla Čapka, že fejeton má vždy pamatovat na trochu laskavosti, dává si Jiří Stránský v tom smyslu na svých čtených i psaných textech záležet. Tento publicistický žánr vyjadřující se odlehčeně k aktuálním událostem vážnějšího druhu shrnulo nejnověji nakladatelství Vyšehrad ve výběru Dany Mojžíšové a představilo Stránského fejetony knižně na letošním veletrhu Svět knihy.

Autor, potomek šlechtického rodu, někdejší politický vězeň, spisovatel a scenárista (např. tv seriálu Zdivočelá země nebo filmu Bumerang), v nich glosuje naši současnost v letech 2006 až 2013. Jeho věk i životní osudy mu při tom dovolují na jedné straně nadhled kořeněný humornou ironií, a na druhé vytříbené vidění a chuť pojmenovat věci pravým jménem.

Na rádiu Česko vyslovoval Stránský své názory „nemilosrdně kriticky na všechny strany“, fejetony pro MF Dnes a Respekt ostře odrážejí nemoci doby: nadvládu peněz, zpupnost a aroganci moci i bezbřehý populismus. Autor proslulý svým optimismem a nabádáním „Nedejte se otrávit“ však místy přiznává, že jeho tolerance, mnohými kritizovaná, dostává pomalu, ale jistě trhliny. Přesto se dovolává zdravého rozumu a vyzývá ke spravedlivému uspořádání věcí, vybízí lidi narovnat se, brání kulturnost i všeobecnou vzdělanost a identifikuje symptomy společenské lepry. A samozřejmě vzpomíná: na lidi, kteří mu byli v životě blízcí, jichž si vážil a kteří mu poodešli z očí, ale ne ze srdce; ať už to byl J. Gruša, generál T. Sedláček, V. Havel, J. Škvorecký či K. Pecka… Nejen v souvislosti s nimi mluví Stránský také o nebezpečích současnosti s poukazem na nebezpečí minulá, která zažil na vlastní kůži. V závěru knihy najdeme autorovu krátkou korespondenci s dlouholetým přítelem Milanem Lasicou.

Sedm let zaznamenávané Stránského texty nepodléhají času, oprašují to „zastaralé slovo optimismus“, které si pisatel přes všechny dobou nastavované pasti a překážky prostě nedá vzít. Také proto si jeho fejetony přečteme s chutí, a dokonce si troufám říct, že se k nim budeme rádi vracet.


SOUTĚŽ

Správná odpověď: Pavel Eisner
Výherci: B. Baštová, M. Najdrová , M. Novotná, F. Pitra, V. Taťák, Z. Tichý
Nová hádanka: Vraťme se ještě k nedávnému výročí Karla Klostermanna, který zemřel 16. července 1923 ve Štěkni. Výhodu teď mají věrní posluchači, protože odpověď na dnešní hádanku zazněla v našem pořadu před týdnem. To jsme si připomněli Klostermannovu pěknou prózu Odysea soudního sluhy, ve které líčí strastiplné putování chudáka pana Mastílka vánoční Šumavou. Mastílek hledá muže, jemuž má doručit soudní obsílku. Jenže ouha, stejně jako adresát se v okolí Stach jmenuje kde kdo. Jak se jmenuje muž, jehož sluha tak pracně hledá?

autor: Hana Soukupová
Spustit audio