Jaro a podzim jsou obdobím, kdy se do vodních nádrží vysazují dravé ryby. Candáti jsou na Orlíku jako v bavlnce

2. květen 2023

Jaro a podzim jsou měsíce, které se nesou ve znamení zarybňování revírů Českého rybářského svazu. Rybáři se už pomalu začínají těšit na sezónu dravých druhů. Pestrou paletu jich nabízí například nádrž Orlík, která je vyhlášená populací candátů. Nabízí jim totiž k životu i přirozenému rozmnožování ideální prostředí zátok a skalnatých výběžků.  Ale chytnete tam i sumce, štiku nebo bolena. 

Největší část roku, kdy se ryby vysazují, je jaro a podzim. „Souvisí to s chovným cyklem těchto druhů, tzn. že na jaře a na podzim, kdy se loví rybníky, tak v tomto období je dostatečné množství násady i pro nás do rybářských revírů,“ říká tiskový mluvčí ČRS Lukáš Mareš.

Vysazují všechny věkové kategorie. Ať už se jedná o rychlený plůdek ve velikosti 2–3 cm až po násadu. Pokud je možnost, vysazují se i tržní ryby v lovné velikosti. Je to dáno tím, že čím je ryba starší, tím má v přehradě větší šance na přežití.

Vysazování ryb v praxi

„Ryby přijedou na autě povětšinou rovnou z výlovu pod kyslíkem. Co se týká samotného vysazování, tak u druhů, jako je candát a sumec, lze vypouštět na jednom místě. Ale co se týče štiky, tam je to komplikovanější. Štika jako kanibal a predátor, který si drží své teritorium, se musí naložit na loď a vysazuje se jednotlivě. Rozváží se po celé délce a po všech březích přehrady a vysazuje po každém jednotlivém kuse samostatně," vysvětluje mluvčí.

Za poslední pětiletku vysadili poměrně vysoký počet ryb. „Jedná se asi o 150 tisíc štik, 300 tisíc candátů, 60 tisíc sumců, 30 tisíc bolenů a 60 tisíc okounů. Je potřeba říct, že jsou to čísla všech věkových kategorií, to znamená od těch malých až po velké ryby. U těch drobných je potom nějaké procento přežití, některé ty rybičky přijdou vniveč.“

Candáti v Orlíku se mají

Orlická přehrada poskytuje candátům ideální prostředí. Je hodně členitá, je tu hodně skal a skalnatých výběžků, hodně zátok, takže candát má dostatek prostoru nejenom k životu, ale i přirozenému rozmnožování.

Dravé ryby jsou velmi ceněné pro své kvalitní maso. Dalším aspektem je samotný lov dravých druhů. Pro někoho je mnohem akčnější, než si sednout na židličku a čekat na kapra.

Sezóna začíná 16. června a končí posledního prosince.

autoři: Hana Šoberová , djo
Spustit audio