Jarní mrazy zničily na jihu Čech polovinu úrody třešní

26. duben 2017

Zemědělci na jihu Čech přijdou kvůli dubnovým mrazům o výnosy. Nízké teploty poškodily až polovinu úrody třešní, také na zárodcích švestek se už teď dá poznat, že stromy budou mít méně plodů. Pro ovocnáře to znamená statisícové ztráty.

„Tady vpravo vidíme krásný zelený opylený a nezmrzlý semeník, zatímco vlevo je zahnědlý zmrzlý semeník, z kterého plody nebudou. Teď je to ještě krátkou dobu po tom zmrznutí, květy jsou ještě vlhké, takže drží na stromě, ale postupně odumře ta stopka a celý květ upadne,“ ukazuje Oldřich Pultar, vedoucí biologických laboratoří Zemcheby Chelčice.

Ředitel společnosti Jaroslav Muška už teď ví, že škody, které napáchaly letošní mrazy, znatelně sníží letošní výnosy třešní. „Předpokládáme, že ty škody mohou být tak od třiceti do padesáti procent. Největší výpadek očekáváme v třešních právě proto, že kvetou. U jablek kvetou rané odrůdy a ty škody mohou být opravdu nižší,“ říká.

Nepomohla ani protimrazová opatření. „Záleží, jaké mrazy přijdou, jestli jsou s větrem, nebo je to vpád arktického vzduchu, který klesne na zem, takže ta ochrana proti mrazu je bohužel moc nákladná a někdy i neúčinná,“ vysvětluje Jaroslav Muška.

Ovocnáři navíc ještě nemají vyhráno. Zbytek úrody mohou zničit Ledoví muži, pakliže s sebou přinesou další mínusové teploty.

Spustit audio