Janek Rubeš natáčí videa o podfukářích. „Už mi ale chybí bejt podvedenej“

18. prosinec 2019

Reportér, dokumentarista, režisér a moderátor. A bojovník proti bezpráví. Janek Rubeš je známý svými videi, ve kterých ukazuje nástrahy českých měst.

Jeho tvář je za šest let natáčení Podvodníků už dost známá. To proces natáčení komplikuje. „Už funguju jako červená na bejka. Zároveň se tím pozná, jaký kdo dělá byznys,“ popisuje Janek Rubeš v Blízkých setkáních.

„Když jdu kolem restaurace a někdo na mě volá, ať vypadnu, je jasné, že nestojí o mojí pozornost,“ popisuje. „Když chci natočit nějaký podvod, musím poslat známé nebo kamarády. Musím říct, že mi to moc chybí bejt podvedenej. Chybí mi prostě být u toho.“

Čechy zajímají podvody, turisty návody

Většina jeho videí je v angličtině. „Zahraniční turisty se podívají, jak si koupit jízdenku. Ale nás Čechy víc zajímá, který podvodník jak krade. Proto jsem často v očích některých diváků ten, který ukazuje špatnosti o Praze. Ale není to tak. Ten poměr je 10 ku 90.“

Jaké byly jeho začátky a vzpomínky ze školy? Kde a jak se naučil anglicky? Bojí se někdy při natáčení videí? Píše také knihy?

autoři: Jiří Holoubek , eh