Jan Weiss: Miluj svého bližního. Úsměvný příběh o detektivovi, který se snadno dojímal a měl měkké srdce

6. březen 2022

Jaroslav Papáček byl pražským detektivem, který leccos vyšťáral a vyřešil spoustu krásných případů. Jenže byl dle svých slov příliš soucitný, snadno se dojímal a měl měkké srdce. Pracovní povinnosti ho jednou přivedly i na Žižkov. A právě tam definitivně pochopil, že mu chladný detektivní mozek prostě chybí…

Účinkují: Martin Hruška, Pavel Oubram, Jan Dvořák
Napsal: Jan Weiss
Zvukový mistr: Jiří Volf
Režie: Lubomír Koníř
Natočeno: v českobudějovickém rozhlasovém studiu v roce 2011

Úsměvná povídka Jana Weisse Miluj svého bližního vyšla v knize Příběhy staré a nové, kterou v roce 1954 vydalo nakladatelství Československý spisovatel. Rozhlasovou podobu dostala v roce 2011 ve studiu v Českých Budějovicích, text načetli herci Jihočeského divadla.

Jan Weiss se narodil v květnu 1892 v podkrkonošské Jilemnici. Vystudoval gymnázium a začal ve Vídni studovat práva. Jenže vypukla první světová válka a on musel narukovat.

Bojoval nejdříve na italské, pak na ruské frontě. V roce 1916 byl na Ukrajině zajat a odvezen do zajateckého lágru Tockoje, později byl přesunut do tábora Berezovka. V roce 1917 se přidal k československým legiím, k záložnímu pluku v Žitomyru. Ačkoliv měl kvůli omrzlinám amputovaných několik prstů na nohou, absolvoval plný výcvik a zúčastnil se i bojů u města Penza, o čemž později napsal stejnojmenné drama, které po skončení války vyšlo v časopise Legionářské besedy.

Psát začal už v legiích. Barák smrti, povídková sbírka inspirovaná pobytem v drsných zajateckých táborech vyšla v roce 1927. Po návratu do nově vzniklého Československa v roce 1920 začal Jan Weiss pracovat jako účetní na ministerstvu veřejných prací a zůstal tam až do odchodu do důchodu v roce 1947.

V roce 1928 vydal svůj zřejmě nejznámější román Dům o tisíci patrech, šílený sen zajatce blouznícího v tyfové horečce na pryčně v lágru, kterým se zařadil mezi průkopníky české sci-fi literatury.

Jan Weiss zemřel před 50 lety, 7. března 1972 v Praze.

Spustit audio

Související