Jan Štifter: Mešuge

22. červenec 2020

Tři dospívající hrdinové povídky vyrůstají každý v jiné době, ale všichni tráví dny mezi stejnými stěnami jednoho budějovického domu. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Pavel Oubram
Připravila: Martina Toušková
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: 2019

Chlapec z židovské rodiny čeká s rodiči na vlak do Terezína, mladý Němec a jeho matka odpočítávají poslední hodiny, které je dělí od transportu do Bavorska, a o několik let později rodina jiného malého kluka zvažuje emigraci. Jen postarší pán v patře, který si tu a tam pohrdlivě uplivne, zůstává vzdáleným pozorovatelem jejich osudů.

Českobudějovický novinář a spisovatel Jan Štifter

Jan Štifter (*1984)

je český spisovatel a novinář. Narodil se v Českých Budějovicích, se kterými také spojuje svá díla. Jeho první vydanou knihou byla novela Kathy v roce 2014, sledující život Kateřiny Schwarzové od dětství přes události druhé světové války až po odsun Němců. Novela Café Groll z roku 2016 se odehrává počátkem 20. století a vypráví příběh lékaře starajícího se o prostitutky a herečky. Třetí knihou, publikovanou v roce 2018, je román Sběratel sněhu, v němž autor do jisté míry navazuje na svou prvotinu - příběh se odehrává ve třech časových liniích a sleduje tři generace lidí, s nimiž si historie značně pohrála a jejichž minulost zůstává nedořešená. Nejnovějším počinem Jana Štiftera je letos vydaná povídková kniha Světlo z Pauliny, zachycující osudy lidí z Jižních Čech.

Spustit audio