Jan Květ, ekolog, botanik, spoluzakladatel Jihočeské univerzity, oslavil devadesáté narozeniny

2. září 2023

Botanik Jan Květ patří mezi výrazné osobnosti vědeckého života na jihu Čech. Odborník na ekologii mokřadů, který mimo jiné spoluzakládal Jihočeskou univerzitu, se v těchto dnech dožil devadesáti let. 

Jak před časem vzpomínal pro Český rozhlas, v dětsví ho, vedle skautingu, zásadně formovala i rodina, hlavně prarodiče. 

Jan Květ se narodil v Praze. Není tedy rodilým Jihočechem, ale rodina z Jižních Čech pochází. Letos to bude již 40 let, kdy přišel do Třeboně a spojil s ní svůj profesní i soukromý život. A i když je pro starousedlíky „náplava“, většina obyvatel historického města jej za svého považuje.

Jan Květ je člověk řady zájmů. Má rád vážnou hudbu, nejvíc ho těší poslech violoncellových koncertů. Zajímá se o historii a politiku, které se několik let věnoval profesionálně. Je skaut a turista. A také milující manžel, otec a dědeček.

Celý život se věnuje svému oboru. Široká je jeho vědecká práce, neméně významné je a bylo i jeho působení na jihočeské univerzitě jako proděkana i jako pedagoga.

Je členem expertní skupiny pro Ramsarskou úmluvu, členem Učené společnosti, dopisujícím členem Rakouské akademie věd, členem Slovenské ekologické společnosti, České limnologické společnosti a Mezinárodní společnosti pro výzkum mokřadů.

Nejvíce si váží členství v Československé, později České botanické společnosti, jíž je členem od svých 17 let.

Poslechněte si celé vyprávění tak, jak jej zaznamenala redaktorka Mária Pfeiferová.

autor: pfr
Spustit audio