Jan Flaška: Univerzální průvodce po jakémkoli hradu

2. červenec 2021

Chystáte-li se prožít letošní dovolenou hlavně v českých zemích, pravděpodobně se nevyhnete návštěvě alespoň jednoho ze stovek hradů, které jsou po naší krajině tak malebně rozesety.

Většinu prohlídky pak strávíte poslechem výkladu, který si nebudete pamatovat. Rád bych vám ušetřil čas a na tomto místě vám nabídl stručného průvodce úplně libovolným hradem.

Na začátku prohlídky se vždycky dozvíte, že první zmínka o hradu pochází z roku, který zapomenete stejně rychle jako PIN k vaší kreditce, a taky to, že hrad byl vystavěn na kopci nebo na skalním ostrohu.

Dá rozum, že nevyrostl ze semínka, vytahat nahoru ty tuny kamení muselo zabrat spoustu času. Zdá se, že skalní ostrohy patřily v té době mezi obzvlášť lukrativní stavební pozemky, něco jako dneska pozemky mezi nákupním centrem a parkem.

Trvalo pár staletí, než lidi pochopili, že tahat kamení a nákupy na skalní ostroh je pitomost, ale než začali stavět hrady v údolích, přišla renesance a hrady vyšly z módy.

Dále se od průvodce dozvíte, že hrad nechal vystavět Někdo z Něcoštejna, případně Někdo Jiný z Něcoberku. Nikdy to nebyla žena. Ženy se v té době vyskytovaly jen proto, aby si mohly brát Někoho z Něcoštejna, porodily mu děti, umřely a strašily na cimbuří.

Naopak mužů se ve vyprávění vyskytuje vždycky nespočet. Staletí plná dramat, vítězství a tragédií celých rodů Něcoberků a Něcoštejnů vám průvodce shrne do tří vět a vy nabudete dojmu, že si ti neznámí mrtví lidé mezi sebou hrad přehazovali jako horký brambor.

Následně se dozvíte, že hrad je známý tím, že byl dobyt a vyhořel, případně tím, že nebyl dobyt a nikdy nevyhořel. Poté si prohlédnete portrét, který vás sleduje, kamkoli se pohnete, čímž připomíná dnešní Google nebo Facebook, no a nakonec se přesunete do hladomorny, kde si sníte svačinku.

Tak. Teď už si návštěvu jakéhokoli hradu užijete i bez toho, abyste poslouchali otravný historický výklad. Ušetřený čas můžete strávit třeba v prodejně suvenýrů. Kupte si tam nějakou upomínku na to, jak jste se o dovolené ponořili do hlubin naší historie.

autor: Jan Flaška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.