Jan Flaška: Když nemůžeš, tak si přidej

26. červenec 2022

Emil Zátopek se řídil heslem „Když nemůžeš, tak přidej!“ Všechny babičky světa se řídí heslem „Když nemůžeš, tak si přidej!“

Myslím, že jediný člověk v historii, kterému se kdy mohlo podařit přesvědčit vlastní babičku, že už fakt nemůže, byl Ježíš Kristus. Když Svatá Anna naservírovala svému vnoučkovi třetí porci čočky po sobě, prohlásil Ježíšek, že už fakt nemůže, a svatá Anna jen klidně přikývla a Ježíškovu misku s úsměvem odnesla.

Tehdy Ježíšek pochopil, že umí dělat zázraky. Pár let se jimi dokonce docela slušně živil. Utrum mu s tím udělali až Římané, kterým jeho zázraky nebyly po chuti, a Ježíš tak musel svou živnost doslova pověsit na hřebík. O jeho zázracích se ale ještě dlouho poté psalo. V jedné knížce dokonce čtyřikrát za sebou.

Ale to jsem odbočil. Zkrátka, umění nenechat své blízké ani minutu o hladu je věcí babičkovské cti. Dědí se po generace, vždycky z babičky na babičku. Začíná to ale nenápadně mnohem dříve.

Když se například muž zeptá: „Děti, máte hlad?“ a děti odpoví „Jo!“, tak jim dá rohlík. Děti pak snědí rohlík.

Když se žena zeptá: „Děti, máte hlad?“ a děti odpoví „Jo!“, tak do ošatky položí pečivo – čerstvé krajíce chleba, rohlíky a plátky celozrnné veky; připraví vynikající tvarohovo-jogurtovou pomazánku s pažitkou, navrch ozdobenou petrželkou a sedmikráskami; nakrájí malá rajčátka a spolu s proužky červené a žluté papriky je položí na oprané listy ledového salátu; dozlatova osmahne bavorské klobásky a naaranžuje je na talíř společně s hořčicí a kečupem; uvaří čaj z čerstvé máty a do oroseného džbánu připraví domácí bezovou šťávu s lístky meduňky a plátkem citronu.

No a děti pak snědí – rohlík.

Pokoušet se v takovou chvíli přesvědčit ženu, že nemáte hlad, je běh na dlouhou trať – tak dlouhou, že by si s ní neporadil ani Emil Zátopek.

autor: Jan Flaška | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Jan Flaška: Jak potěšit učitele

    Rok co rok stojí na konci června statisíce rodičů před stejným problémem: co koupit třídní učitelce nebo učiteli za vysvědčení. Většina to bez delší úvahy řeší květinou.

  • Jan Flaška: Aktualizace kladiva

    Můj nejbližší se mi v posledních letech odcizuje. Stačí, když se ho ráno po probuzení třeba jen lehce dotknu a přestanu ho poznávat. Něco se prostě změnilo.

  • Jan Flaška: Panychida za střední vlny

    Každý člověk by měl být sběratelem. Tím, že sbíráte staré zajímavé věci, se vlastně seznamujete s historií nějakého oboru, s vývojem lidského umu a rozšiřujete si obzory.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.