Jalovec je proslavený účinkem na močové cesty, bojuje také proti bolestem kloubů i vráskám

Stálezelený keř jalovce najdeme po celé Evropě, severní Asii, Severní Americe a severní Africe, a to dokonce i ve výšce 2500 metrů. Modročerné jalovčinky mají drsnou pryskyřičnou vůni a nahořklou chuť a dozrávají ve druhém až třetím roce.

Jalovčinky jsou plné silic, které podporují vylučování moči a působí jako protibakteriální prostředek. Kvůli intenzivní ostré chuti se zpravidla nekonzumují zasyrova. Doma usušené bobule mají lehký nádech borovicové vůně.

Ve slupce jsou pryskyřice, které působí jako ochranné látky neutralizující jedy, zabíjejí choroboplodné zárodky, dezinfikují sliznice a působí močopudně. V ledvinách, močovém měchýři a močových cestách ničí záněty, mírní a léčí slabost ledvin a močového měchýře a obtíže při močení.

Bobule rozkousat a zapít čajem

Ačkoli je jalovec proslavený účinkem na močovou soustavu, jeho nasazení může být problematické v případě zánětu, protože do určité míry dráždí ledviny. Jeho doménou se tak stala revmatologie a uplatňuje se v léčbě bolestí kloubů a páteře.

Umí také zlepšit trávení, odstranit bolesti žaludku spojené s nedokonalým zažíváním a zlepšuje hospodaření organismu se žlučí. Jalovcovou silicí podávanou zevně formou krému zlepšíme místní prokrvení a urychlíme hojivé procesy.

Nejčastěji užívanou formou byl dříve nálev z drcených jalovčinek, ovšem oblíbené kúry spočívají v podávání celých bobulí, které se rozkoušou. Začne se užíváním jedné jalovčinky třikrát denně a každý den se zvyšuje dávka až do 21. dne, který je bodem obratu, pak se postupně množství snědených jalovčinek zase snižuje. Přitom se doporučuje plody důkladně žvýkat a zapít půl litrem šípkového čaje. Drcené jalovčinky najdeme také v čajových směsích s vřesem, lékořicí, kořenem libečku nebo rdesnem ptačím.

Jalovčinky obsahují mnoho vitaminu C a jemná dužina bobulek zesiluje využití tohoto vitaminu až dvacetinásobně. Ve slupce jsou látky, které posilují stěny buněk, povzbuzují tvorbu steroidních hormonů a podílejí se na odstraňování cholesterolu z tkání, čímž se omezuje vznik vrásek a rýh v kůži, včetně vějířovitých vrásek u zevních očních koutků. Snižuje se také tendence k usazeninám cholesterolu v cévách, čímž se omezuje nebezpečí arteriosklerózy.

Jalovec neužíváme, pokud trpíme chorobou ledvin a také během těhotenství, protože by mohl vyvolat děložní stahy.

V kuchyni najdou jalovčinky uplatnění při přípravě zvěřiny, ale jejich nasládle hořká chuť může zjemnit i kysané hlávkové zelí a kapustu. Plody vyzkoušíme také do nádivek, omáček, paštik a domácích klobás, marinád na hovězí a vepřové maso a drůbež. Jalovčinky vaříme v pokrmu buď celé, nebo je předem lehce rozdrtíme, aby se z tvrdých slupek uvolnil aromatický obsah.

Jalovcová omáčka

Suroviny:
10 drcených jalovčinek
1 menší cibule
650 mililitrů vývaru
30 gramů másla
30 gramů hrašky nebo mouky na zahuštění
vinný ocet
víno
trochu kokosového cukru

Podrcené jalovčinky a většinu nasekané cibule zalijeme vývarem a přivedeme k varu.

Ve větším hrnci na másle opečeme zbylou cibulku, poprášíme moukou nebo hraškou a umícháme světlou jíšku. Tu postupně za stálého míchání zalijeme připraveným vývarem a 30 minut povaříme.

Scedíme, prohřejeme, případně naředíme dalším vývarem a dochuťte vinným octem, vínem a cukrem.

Spustit audio

Související