Jakuba Katalpa: Pouť. Příběh z česko-německého pohraničí o hledání ztracené krajiny dětství a skutečné ztrátě paměti

31. červenec 2022

Úspěšný německý spisovatel Thomas Müller se rozhodne najít místo, kde prožil prvních pár let svého života. To leží v Čechách, v pohraničí, odkud byla jeho rodina po válce odsunuta. Muž na prahu stáří hledá nejen ztracenou krajinu svého dětství, ale také svoji paměť, kterou mu bere rychle postupující Alzheimerova choroba.

Čtou: Miloslav Mejstřík, Jana Ondrušková
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 13. 11. 2021

Povídku, která se odehrává v česko-německém pohraničí, napsala současná česká autorka Jakuba Katalpa. Její Pouť vyšla v roce 2014 v časopise Host. Rozhlasovou podobu dostal příběh v Českém rozhlase Plzeň v roce 2021.

Místo návsi je tu travnatý plácek, Thomas si s přimhouřenýma očima představuje štíty domů, které náves obklopovaly. Je rozechvělý a sentimentální. Dům, ve kterém se narodil, stával na samém okraji vesnice. Náhle je tady. Les si vzal zápraží, okna i kuchyni, ve které matka pekla chléb. Thomas odloží batoh. Nervozita se změnila v rozpaky, čekal euforii a místo ní se dostavila jen neurčitá rozmrzelost, zklamání. Prochází borůvčím a tenkou vrstvou napadaného jehličí, zastaví se na místě, kde kdysi stávala jeho postel. Je doma.

Jakuba Katalpa se narodila v roce 1979 v Plzni. Západním Čechám zůstává stále věrná, dnes tam žije i s manželem a dcerou. Rodný kraj, tedy přesněji západočeské pohraničí, jí nabídlo také inspiraci pro psaní.

„Když jsem byla malá, byli odsunutí Němci, alespoň v létě, součástí našeho života. Měli jsme chalupu v pohraničí… Odjakživa jsem věděla, že tam kdysi bydleli Němci, s ostatními dětmi jsme si hrávali na zbytcích starých domů, prolézali jsme rozpadlé obvodové zdi, na poli jsme hledali zbytky porcelánu, mince a knoflíky. Navíc jsme se každé prázdniny s Němci, kterým naše chalupa patřila, setkávali, přijížděli se totiž na svůj bývalý dům podívat. Objevovaly se celé rozvětvené rodiny, staří lidé, kteří v našem domě žili, jejich potomci i příbuzní.“

Spisovatelka Tereza Jandová alias Jakuba Katalpa

Češi a Němci a jejich vztahy za druhé světové války a po ní – to je jedno z témat, kterým se Jakuba Katalpa ve svých textech věnuje. Zpracovala ho například v románu Němci, který vyšel v roce 2012, v následujícím roce za něj autorka získala Cenu Josefa Škvoreckého a Cenu Česká kniha. O Češích, Němcích a holocaustu je román Zuzanin dech, který v roce 2020 vydalo nakladatelství Host.

Jakuba Katalpa ještě pod svým vlastním jménem Tereza Jandová debutovala v roce 2000 útlou povídkovou knížkou Krásné bolesti. V roce 2003 jí vyšla novela s názvem Je hlína k snědku?, za niž byla v následujícím roce nominovaná na Magnesii Literu pro objev roku. Za svůj další román Hořké moře (2006) byla nominována na Cenu Jiřího Ortena. V roce 2017 jí její domovské nakladatelství Host vydalo román ze současnosti Doupě.

Román Zuzanin dech a novelu Je hlína k snědku? můžete znát i jako rozhlasové četby na pokračování.

Spustit audio

Související