Vlna a peří jsou mými přáteli, směje se bioložka, která tráví měsíce za polárním kruhem

17. srpen 2021

Život ve velmi chladném prostředí zkoumá vědkyně Marie Šabacká. Mnoho času tedy tráví na ledových kontinentech Antarktidě a Arktidě. Když se pak vrátí domů, přednáší na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Zaměřuje se na mikroorganismy polárních oblastí, především ty, kteří žijí v ledu, sněhu a ledovcových sedimentech. Na expedicích za polárním kruhem tráví obvykle tři měsíce v roce.

Pobyt v chladu pro ni stále není úplně příjemný. „Zima mi samozřejmě vadí, jsem zimomřivá, ale už jsem se naučila, jak se obléknout a jak se na to připravit,“ říká Marie Šabacká.

Často jezdí na souostroví Špicberky v Severním ledovém oceánu v letním období, kdy tam počasí připomíná český listopad. „Někdy mohou být i teplejší dny, takže to není zase tak dramatické, ale jezdím tam třeba i na jaře, kdy jsou teploty hluboko pod nulou. Při jednom projektu v Antarktidě jsme zažívali i mínus 40 stupňů,“ vypráví.

Nejnáročnější však pro ni byla práce při teplotách kolem nuly. „Byl silný vítr, často sněhové bouře a zároveň i vysoká vlhkost vzduchu. Pohybujeme se na lyžích nebo pěšky, nosíme často i dost věcí, takže se hodně potíme, ale jakmile zastavíme, je strašná zima, takže člověk se pořád obléká a svléká,“ popisuje.

Čtěte také

Během let vyzkoušela polární ekoložka mnoho druhů funkčního prádla a nakonec zůstala u toho, co nosí na Špicberkách Norové, kteří jsou tam doma. „Je to vlna. Svetry, termoprádlo i trička mám z merino vlny, navrch pak nepromokavé věci. Ještě mezi tím někdy nosím peří, které sice není dobré ve vlhku, ale opravdu dobře hřeje. Vlna a peří jsou mými přáteli,“ směje se.

Zároveň Marie Šabacká potvrzuje, že při dlouhodobém pobytu v chladu má tělo tendenci obalovat se vlastním tukem, aby se zahřálo. „U mě to tak bylo, ale myslím, že velkou roli hraje i to, že člověk jí hrozně cukru. Při jednom projektu jsme třeba vstávali brzo na odběry, nebyl čas se pořádně najíst a doplňovali jsme energii cukrem. Od té doby, co ho nejím, nemám problém. Také jsem se začala otužovat, sprchuji se studenou vodou nebo se v zimě chodím s kolegy koupat do Vltavy v Českých Budějovicích, a zjistila jsem, že mi to hodně pomohlo,“ doplňuje.

Celý rozhovor s bioložkou Marií Šabackou o jejích výzkumech a životě za polárním kruhem si poslechněte online.

Spustit audio

Související